måndag 30 mars 2009

FATTIGBLOGGEN

JESSICA heter en journalist på Aftonbladet som bloggar om hur det är vara fattig. Ingen svensk journalist är fattig, hon spelar alltså en roll. Ska redovisa för läsarna hur det är att leva på socialbidragsnormen under en månad. Många journalister och tidningar opponerar sig våldsamt, senast fiiiiiina Dagens Nyheter och i dag Correns ledarsida. De tycker det är ynklig journalistik.
FATTIGBLOGGEN heter bloggen. Du hittar den enklast genom att googla fattigbloggen. Jag var något skeptisk först, nu har jag (tror jag) ändrat uppfattning. I bästa fall leder Jessicas blogg till att fler får upp ögona för vad det innebär att leva på socialbidrag. Fler kommer förresten att tvingas göra det. Från närmare 300 000 i dag till upp emot en halv miljon om drygt ett år.
A-KASSAN. Där har du en av förklaringarna till varför fler kommer att tvinga kasta sig i armarna på socialförvaltningen. Regeringens försämringar av a-kassan slår med brutal kraft, och faktum är att Sverige har en av de sämsta arbetslöshetsförsäkringarna i OECD-området. Vi pröjsar massor till försäkringen, men får inte mycket tillbaka -- och det beror på högeralliansen. Det heter att ersättningsnivån ska vara 80 procent av tidigare inkomst men högerregeringen har sett till så att de flesta får ut mellan 55-70 procent.
SÅ INTE ÄR det konstigt att högerjournalisterna slår bakut när en tjej bloggar om vad det innebär att vara fattig i Reinfeldts Sverige.

Inga kommentarer: