torsdag 3 mars 2011

FrajdädCrönica i Cörren

Baklängesrevolutionen rullar vidare och de svarta fanorna smattrar. Connoisseur Magasin, den exklusiva tidningen för de snuskigt rika, symboliserar det nya Sverige, det Sverige som högerliberalerna och deras ideologiproducerande trumpetare i media kallar modernt men som i praktiken är en återgång till det ruttet demoraliserande klass– och privilegiesamhället. Connoisseur Magasin är det nya Sveriges glittrande galjonsfigur, ett triumfatoriskt utropstecken, systemskiftets definitiva bekräftelse.
Socialdemokratin i Europa utgjorde länge en stabiliserande och balanserande faktor. I dag ligger den ekonomiska och politiska makten i händerna på dem som sätter marknaden före människan.Marknadens och kapitalets Europa: Storbankernas vinster privatiseras, förlusterna kastas i skattebetalarnas knän. Privata "riskföretag" tar över driften av den så kallade välfärdssektorn, skattebetalarna står för insatserna, vinsterna privatiseras.Borgarpressen kampanjar för att förmå Socialdemokraterna att välja en ledning som slåss med allianspartierna om de så kallade mittenväljarna. Smart uträknat eftersom en dylik positionering betyder slutet för Socialdemokratin.
Basen för en dådkraftig och folkligt förankrad Socialdemokrati återfinns i begreppet blandekonomi, numera utrensat ur den politiska vokabulären. Det privata näringslivet i allmänhet och småföretagandet i synnerhet måste garanteras vettiga villkor, men primära välfärdstjänster som skola och äldreomsorg ska drivas i offentlig regi.
Skolan, arbetsmarknadspolitiken, socialförsäkringarna, välfärdssektorn, skatterna – de rikas revolt styr politiken. Först när Socialdemokraterna vågar visa att de riktar sig till och hämtar kraft från ett annat Sverige än det som exponeras i TV4s Solsidan kan det förhoppningsvis bli snurr på den stelopererade och halvt insomnade Rörelsen.

Inga kommentarer: