lördag 14 juli 2012

Regn regn regn. Raindrops keep falling on my head -- jag minns vem som sjöng Burt Bacharachs låt, gör du? Siw Malmqvist fällde upp paraplyet å vispade av en svensk version. Regnet det bara öser ner....
Tips: Läs Ingers betraktelse under mitt förra inlägg. Om korvgenuskriget i Skåne. Roligaste jag läst på länge. KDUs förbundsboss i Skåne har mina fulla sympatier.
Bilden: Anders Bloms blogg duck flower är ystraste granngnistrande guldgruvan för alla som älskar bilar som är ungefär jämngamla med Presleydenten. Du hittar bloggen längre ner till höger. Anders Bloms veteranbilsbibliotek äger encyklopediska dimensioner. Ett exempel: Sen han mejlat mig en bild på en Chevrolet vid Fredriksons Verkstad i Vadstena och jag svarat och tackat, kompletterande han med en lista över samtliga i Vadstena registrerade Chevor 1954. Fantastiskt: Ett 35-tal Chevor rullade på stans gator det året. Den äldsta var från 1931, den yngsta kom direkt från fabriken och ägdes av Per-Olof Olsson, direktör för Dynamo Borst. Honom minns jag tydligt. Han var storsimmare en gång, deltog åtminstone vid ett sommar-OS. Hans son Peppe blev fotograf. Dynamo Borst är urspunget till Vadstena Pump, som du ser till vänster när du åker in i Vadstena från Skänninge. Dynamo Borst låg mitt inne i stan, vid Storgatans övre ända, snett mitt emot Rödtornet och dåvarande Samrealskolan.
Gösta Wättergren ägde en Cheva från 1934 det här året (1954). Vi bodde i samma hyreskåk, men jag var fyra år och minns inte Chevan. Han måste ha bytt den ganska tidigt för jag kan inte alls dra mig den till minnes.
Fredriksons Verkstad: Här jobbade farsan i många år, ändra fram till pensioneringen. Svarvare. Hände ibland att brorsan och jag fick följa med. Vi vandrade storögt runt bland de många maskinerna. Minnesintrycken kom till nytta många år senare, när jag invigde en konstutställning med målningar av Björn Svensk i Galleriet Mejeriet, beläget hundra meter från Fredriksons Verkstad (nära Evert Karlsson´s Diversehandel alltså). En av de härligaste målningarna visade en Chevrolet Impala 1959. Den köptes direkt av Hans Bengtsson, han som arrangerar NostalgiOnsdagarna i Vadstena. Minns jag rätt hänger den i caféet på Leksaksmuseet.
ÅFF--AIK 2--0. Underbart.

3 kommentarer:

Inger sa...

Allt tal om gamla bilar och renoveringar av dom får mej att tänka på vad jag skrev om renovering på 90talet.Och nu,2012,
är renoveringsbehovet inte så stort längre.Nu är man en veteran!

JAG VILLE JAG VORE

Modell 43,utkom då.
Rostig,matt,men skaplig ändå.
Något risig,aningen skev.
Renovering önskas,
svara per brev.

Batteriorginalet är aldrig bytt.
Behövs inte heller,det är som nytt!
Tändningen funkar ,till o från,
en gåva ibland,ibland ett hån.

Hjulen rullar,precis som dom ska.
Förgasare,motor o klädsel är bra.
Men lacken är dålig,ful så det stör!
Hoppas på hjälp och skriver därför:

Om så skulle va,att man vore en Cheva,
finge man servad och nylackad leva.
Självkänslan växte, kan tro att det räcker att nån gång få höra:
AHHH,SÅ LÄCKER!!

Men dam,som i ålder stigit en del,
får finna sej i sina repor o fel.
Jag ville jag vore,så e de me de,
en rostig Cheva,modell 43.

Anders Blom sa...

Tackar för info om Per Olof Olssons Cheva !

Visste du förresten att Fredrikssons Verkstad hade en 52:a - E 27328 1952 Fredrikssons Verkstads AB Vadstena.

Passar på att efterlysa bilder på dessa gamla Chevor, skoj om det går att få fram något, hela registret går att hitta här:

http://duckflower.bravehost.com/chevroielan1954.htm

mvh Anders B

Anonym sa...

Vid den tiden när bilden togs, hade nog Fredriksons flyttat för länge sedan.