måndag 23 april 2012

Presleydenten gör sig redo för en tur med Åtvidabergsbilen från 1911. Då var jag faktiskt inte född. Correns fotograf Tord Olsson å jag besökte ÅSSA-museet å utsattes för en förstklassig guidad tur av Klas-Göran Sjöberg & övriga entusiaster. ÅSSA-museet är en verklig guldgruva å den 5 maj är det öppet hus.
Motorn i Åtvidabergsbilen är ett stycke för sig. Den tillverkades på Överums Bruk, i ett stycke! Men kylning? Obefintlig.
1911. Tre år senare drog Henry Ford i gång med det löpande bandet. Biltillverknings tid som hantverk var till ända. Av ungefär 35 planerade Åtvidabergsbilar såldes 15. 1911 drog förresten Chevrolet igång startnyckeln. Volvo Personvagnar dröjde ytterligre drygt tio år. Sa jag att jag drog en repa med Åtvidabergsbilen i centrum? En å annan burnout blev det också....... Kolla avtrycken i asfalten nästa gång du visiterar Åtvid. 

5 kommentarer:

Helena sa...

Bra tips, vi har så mycket av intresse runt i vårt landskap som man inte har en aning om. Ett besök till Åtvid alltså. :)

Inger sa...

Vilket sammanträffande!Jag skjutsade en kompis till LIM på fm idag.Sedan gick vi på Motormuseet,ingen av oss har varit där förut.En studie i bilar,motorcyklar,mopeder,hjälpmotorer,radio,tv,grammofoner,kameror och mycket mer från hela 1900talet.
Vilken samling!Och så Juke boxen.Vi spelade "House of the rising sun" och"I wanna be Bobbys girl",lyssnade och lät oss färdas ett halvt sekel tillbaka i tiden.
Det var värt ett besök,jag lovar!

Torbjörn sa...

Bobbys girl... den måste jag spela innan jag slumrar in.

USA Inger sa...

BBC, CNN och Tobbe's World. Allt man behöver för att veta vad som händer i världen!

Torbjörn sa...

Haha, men behövs verkligen BBC och CNN........