tisdag 31 augusti 2010

CÖRRENCRÖNIKA onsdag

Ett modernt välfärdsland där jobben sätts först – det är vårt framtidsland.
Så heter det på sida 3 i den rödgröna valplattform som Mona Sahlin, Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson presenterade i går. Manifestet andas, vibrerar, bultar och bankar och formas till en rättfärdighetens och jämlikhetens höga visa – ett konkret, konturfast alternativ till högeralliansens enkelspårigt endimensionella skattesänkarrecept.
Nu finns alternativen. För väljarna återstår att bestämma sig: En politik för fortsatt vidgade klyftor, eller en anständig politik som utgår från tesen att alla ska ges möjlighet att växa och efter förmåga delta i samhällsbygget. Det var ingen tillfällighet att Mona Sahlin citerade jämlikhetspolitikens portalparagraf: "Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov."
Valplattformen imponerar. Skarpa förslag, färdiga att sjösättas omedelbart senare i höst, följs av en katalog av ambitioner, med sikte på de kommande åren.
Men pengarna då? Har Sverige råd? Den frågan kommer att förfölja de rödgröna. Men vadå! Vad betyder alliansens massiva skattesänkaroffensiv för statskassan? Just det. Pengarna finns – frågan är hur vi använder dem. Sänkningar av inkomstskatterna för arbetande enligt principen mest till de välsituerade eller satsningar på utbildning, äldreomsorg med mera.
Mest imponerar helheten. I motsats till alliansen betonar de rödgröna både industrins och tjänstesektorns betydelse för jobb och välfärd. Kommunsektorn lovas värdesäkrade statsbidrag. Satsningen på arbetslösa ungdomar, sänkta socialavgifter för småföretag, utbyggnad av tågtrafiken (Ostlänken!), förstärkning av a-kassan, "klimatavdrag" med mera är enskilda detaljer i ett dokument som brinner av lust och lidelse att vrida utvecklingen i rätt riktning.
– Ett rödgrönt erbjudande, sa Mona Sahlin.
An offer you can´t refuse. Men först: Läs plattformen på till exempel www.socialdemokraterna.se

Inga kommentarer: