torsdag 17 maj 2012

Uppdrag Granskning (UG) i SVT: Imamer i Sverige försvarar månggifte och predikar mannens rätt att behandla hustrun/hustrurna som sin ägodel. Svensk lag underordnas imamens tolkning av islam. Moskébossar låtsas upprörda. Moskébossarna säger att imamernas uppfattning inte är representativ. Ordföranden i föreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime" säger i Aftonbladet att "Verkligheten är mycket värre än vad som visas i programmet".
100 000. Så många sägs vara bekännande, utövande muslimer i Sverige. Jag vet att inte alla applåderar våld/förtryck av kvinnor. Men att en majoritet av tio utvalda imamer gör det kan inte tolkas på annat sätt än att svensk lagstiftning, kultur och sedvänja är långifrån självklara hos de islamiska samfunden.
Det heter att reportaget i UG "spär på islamofobin." Ansvaret ligger i så fall hos Moskébossarna. Hyckleri och dubbelmoral är en usel affärsidé.
Jag läser att det finns en (!) kvinnlig imam i Sverige. När tar samfunden initiativ till en imamutbildning där kvinnorna finns med? När är det självklart med bönestunder med kvinnor och män i samma lokal?

Inga kommentarer: