fredag 30 september 2011

CRÖNICA CÖRREN LÖRDAG

Banker är ett samhällsproblem, så som de fungerar idag, säger finansminister Anders Borg, en av ekrarna i det svajigt gnisslande regeringshjulet.

Alliansregeringen: Vårt största samhällsproblem.
Klas Eklund hörde jag första gången på fackliga kurser. Eklund var då en av Olof Palmes underhuggare i statsrådsberedningen, men framför allt var han en lysande och pedagog. Intrycket förstärktes några år senare, när Eklund utkom med Vår ekonomi. Den fortsätter att komma ut, i nya, reviderade upplagor, och har lästs av allt från fackliga aktivister i Östergötland till studenter i Kina.
Just nu läser jag Klas Eklunds "Kina – Den nygamla supermakten". Spännande, faktaspäckad, omskakande. Missa inte den.
Som sofistikerad Sosse nickar jag belåtet när media rapporterar om "Jätteras för Moderaterna". Enligt Synovate/DN vandrar många väljare tillbaks till S efter ett tillfälligt (?) besök hos M. Det stämmer säkert. Andelen lättrörliga väljare är stor. Många av dem fick nog av Göran Perssons dryga, dästa och dävna Socialdemokrati. Nu uppfattas Fredrik Reinfeldts Moderater så: Dryga, dästa och dävna. Trötta förvaltare.
Nästa vecka presenteras Socialdemokraternas alternativ till högerpartiernas budget. Det påstås att S under Håkan Juholts ledning vill behålla Rut (skattesubventionerade hemtjänster). Inte så konstigt. Juholt kanske läste samma rapport som jag, Skatteverkets rapport från augusti i år. Efter den rapporten är det svårt att hålla fast vid kravet på nej till Rut. Skattesubventionen har inte bara stort stöd hos svenskarna, den tränger ut svartjobben på bred front och skapar många, nya vita jobb.
Det påstås vidare att S–ledningen backar från kravet på reformerad a–kassa. Det kravet bör absolut återfinnas i S–budgeten. En robust a–kassa, utformad som den omställningsförsäkring den ska vara, är inte bara ett måste på en turbulent arbetsmarknad, den fungerar också, med höjda ersättningsnivåer, som tändbränsle när tillväxtmotorn hackar. Miljonärer som gödslas med gigantiska skattesänkningar konsumerar inte för de "nya" pengarna, det gör det arbetslösa.
Åsså detta med satsningar på infrastrukturen. Sveriges starka statsfinanser gör det möjligt för Anders Borg & hans ängsligt hukande kamrerer att låna till extremt låg ränta, men de avstår – och gör därmed framtidens Sverige fattigare, fulare och tråkigare.
Oktober 1961: Rock 61 med Klas Burling samt Tio i topp. Tack, Radio Nord.

Inga kommentarer: