fredag 29 april 2011

CÖRRENCRÖNICA LÖRRDAG

Vägen från Kisa till Boxholm via Malexander är svindlande vacker. Smal och kurvig. Vägarnas Angelina Jolie. Sträckan från turisthotellet över Omberg till Borghamn är inte en väg, det är en hisnande upplevelse. Som Marilyn Monroe i Bus stop.
På söndag bilar jag vägen över Malexander till Boxholm för att snacka vid Socialdemokraternas 1 maj–möte. Ovako Bars roterande valsar i de två valsverken speglar konjunkturen.
– Det är full fart, produktionen går på högvarv, säger Björn Wiborg, valsverkschef, en äkta Stålman.
På den tiden jag skrev reportage i Corren besökte fotografen Tord Olsson och jag Ovako i Smedjebacken och Boxholm. Syftet: Illustrera det svenska stålundret. Vilken verksamhet! Vilken kunskap! Närmare 80 procent av det som tillverkas i Boxholm exporteras. Satsningen på nischade kvalitetsprodukter fortsätter, berättar Björn Wiborg.
– De nya ägarna Triton pumpar in pengar, senast 15 miljoner kronor till investeringar i finverket.
Att fordonsindustrin är en växande kund känns logiskt. Hälften av de 2 500 ton skrot som varje dag smälts i Smedjebacken är bilar. Skrotet blir till ämnen, sex meter långa stålstänger, som varje år transporteras till Boxholm, där de valsas/bearbetas av 220 Stålmän & Stålkvinnor och skickas vidare som färdiga produkter till Asien, Ryssland och Europa. "Fantastiskt" känns futtigt i sammanhanget.
Apropå export: Veckans jubilar är Östergötlands Ullspinneri. Corren skrev om 30–åringen i onsdags. Jag har besökt ullspinneriet två gånger och åkt därifrån liksom upplyft. Ulla–Karin Hellsten och Börje Norberg är... just det, fantastiska. Jubileumsutställning i Tokyo, bara en sån sak. Kolla www.ullspinneriet.com och anmäl dig till sticktävlingen eller beställ jubileumsboken.
Ullspinneriets Spinning Jenny – snacka om raritet.
Cirkus Cirkör i Vadstena klosterkyrka: Än finns biljetter kvar, säger Torbjörn Ahlund, kyrkoherde. Upplevelsedatum: 28 maj samt 2, 3 och 4 juni. Fixar du FredagsFrågan kan du vinna biljett.
Nåt slags kungligt bröllop i går. Bra att kungligheterna agerar föredömen och legaliserar snusket.
Saab Automobile läggs inte ner. Inte än. Maud Olofsson gnisslar tänder.
Trevlig helg – S–mötet i Boxholm startar kl 10.00.

3 kommentarer:

Inger sa...

Det kungliga bröllopet var jag naturligtvis på.Hela förmiddagen faktiskt.Tjusigt värre! Glömde,för ett tag,att han,som jag gift mej med,väntade på maten.Nåväl,det blev mat sent omsider och även en rabarberpaj,som kompensation för väntetiden.
Nu vart de helg igen,och jag ska jobba. Istället för en sjuk.
Då får jag väl ta det väldigt lugnt?

raimo sa...

det blir regn på första maj, jag drar till norrköping och cruisingen om det inte blir för jävligt:))

Inger sa...

Jaha,det var det jobbpasset.Såg inga brasor från jobbfönstret,men en hel del tjusiga fyrverkerier.
En manskör kom och bjöd oss sin sång.Vackert,njutbart och välkommet.
Vintern ra,Sköna maj,blommande sköna dalar,vårvindar friska och "lärkan slår i skyn sin drill".
Och nog stänkte det lite blött i ansiktet när dom sjöng den!
Lycka till med förstamajtal och demonstrationer.