fredag 15 april 2011

LÖRDASSCRÖNICA CÖRREN

Det lackar mot påsk och Italiens president Berlusconi uppvaktas med ett två meter högt påskägg som rymmer svenska violinisten/modellen Charlotte Crona och som för att understryka att Italien inte är Sverige kompletterar Berlusconis partikamrater gåvoskörden med en tjur i kristall och senator Mantovani säger (utan orkester) att "den har två kulor, precis som du" och Berlusconi ler med hela ansiktet och nickar som en speedad semafor och alltsammans framstår som en regisserad iscensättning av Boccaccios Decamerone.
Det lackar mot påsk i ett Sverige som sakta men säkert slits isär. Under årets tre första månader vräktes drygt 200 barn. Kronofogdemyndigheten andas oro, vi andra ser fram mot ännu ett jobbskatteavdrag. Vadå? Fortsätter tågtrafiken att strula? Fram för ännu ett jobbskatteavdrag.
Det lackar mot påsk och Helena, arbetsskadad och långtidssjuk, mejlar att hon hörde statsminister Reinfeldt säga i radio i tisdags att "man ska veta att i det här landet drivs en sådan politik att om man går upp på morron och går till jobbet, så ska det löna sig". Helena skriver: "Kände faktiskt hur tårarna kom. Jag vill för f-n inget annat än att jobba!"
Det lackar mot påsk och Benny Johansson mejlmuntrar upp mig med den här: Vad får man om man delar ett A4-papper i två delar? Ett norskt pussel." Halvkul.
Dagens Nyheters ledare i torsdags beskrev socialdemokratins Sverige som en motsvarighet till Dantes Inferno, ett slags Sovjetunionen light. Men nu råder & reda. Borgerligheten har inte bara den ekonomiska och politiska makten. Den dominerar media också. Mångfald & pluralism kallas det på borgerliga ledarsidor. Inte bara där. När Socialdemokraternas nye ekonomiskpolitiske talesman Tommy Waidelich intervjuas i Svts Aktuellt och det högervridna Dagens eko i radions P1 tvingas han hela tiden förhålla sig till alliansens politik. "Ska skatterna höjas?" frågar de jobbskatteavdragsprivilegierade reportrarna och spänner blicken i Waidelich. Jag lutar mer och mer åt Göran Greiders tes, att det är omöjligt för S att vinna val i dagens mediepolitiska verklighet.
Det lackar mot påsk när Håkan Juholt inte avfärdar ett femte jobbskatteavdrag och samtidigt, på besök i verkligheten, flaggar för mera resurser till vården. Om oppositionens uppgift är att göra alliansens regerande så behaglig som möjligt har Socialdemokraterna lyckats.
Trevlig helg – glöm inte att insupa Våren!

Inga kommentarer: