fredag 1 april 2011

CRÖNICA CÖRREN

April 2004: Jubel och applåder när spis nummer fem miljoner rullar av bandet i Motalafabriken.
I dag upphör Electrolux närvaro i Motala. Det mesta av tillverkningen flyttar till Polen. Där tjänar en spisbyggare ungefär 50 svenska kronor i timman.
Motala Verkstad, Luxor, Electrolux. Företagens namn förknippas med Sveriges stolta, framgångsrika industrihistoria. Produkterna från de två senare satte fräs på folkhemmet: Kylskåpet, radioapparaten, spisen, tv-apparaten, hushållsmaskinen Assistent.
Alltså är det en hisnande framgångsepok som går i graven. Hur många tusen Motalabor och andra östgötar har egentligen knegat i Electrolux fabriker i Motala?
Början till slutet för koncernens tillverkning i Sverige och Motala skrevs vid sekelskiftet 1999/2000. Ägarnas krav på vinstmaximering skruvades upp rejält. Så gjorde alla storkoncerner. Verksamheter flyttades till Östeuropa, Mexico och Asien. Billig arbetskraft är en förutsättning för vinstmaximering. Det paradoxala med exemplet Electrolux är att jakten på vinstmaximering sker med våra pensionspengar som insats.
Samtidigt: Arbetsintensiv verksamhet som denna är utsatt för skoningslös konkurrens. Priset på arbete avgör.
Den första spisen i Motala tillverkades 1968. Fabriken på Charlottenborg bredde ut sig som ett utropstecken, frustande av triumfatorisk framtidstro. Allt var möjligt, hela världen låg öppen. Optimismen var befogad Kylskåpstillverkningen gick på högvarv, från 300 anställda 1933, 900 anställda 1950 och 1 500 anställda tio år senare. Något senare fick Hans Werthén, en av våra största industrialister, nys om motorhome–marknaden i USA. Så föddes Dometic. Kylskåp till husvagnar och husbilar.
Jag jobbade aldrig på Electrolux i Motala. I valet mellan Electrolux Plastcenter och Luxorägda Plastbolaget i Vadstena valde jag det senare. Men Eluxanläggningen med ett 50-tal formsprutor imponerade. Plastfabriken såldes 1999. Allt som inte var "kärnverksamhet" skulle ut. Raka motsatsen till Werthéns strategi – den som gjorde Electrolux till en jätte på den globala marknaden. Under 1970– och 1980–talen köpte koncernen 309 företag (!) och antalet anställda ökade till 110 000. 40 000 arbetade i Sverige.
Dometic med 664 anställda i Motala såldes 2001. Antalet spisbyggare var då 400. Nu tar Borö över. Solfångare och värmesystem.
– Bra för Motala, det här kan bli nåt stort, sa flera spisbyggare när jag besökte Electrolux för sista gången. Så sas det säkert i juni 1925, när Arctic startade kylskåpstillverkning.

7 kommentarer:

Rolf sa...

TV-tips; TV2 20.00 ikväll. Eleganten från vidderna-Eddie Meduza. Dokumentär från 2010.

Rolf sa...

5 miljoner spisar och en bloggkommentar!!
Spisar Ni skivor eller?

Rolf sa...

Leter förresten efter en skiva med Erik Lihms orkester. Underbar sångare från Berth Idoffs(cellstoffs). Jag har sett nån skånsk reklam om "Inge Lim". Är det en brorsa kanske?

Inger sa...

Jag såg Eddie Meduza på Kobra häromkvällen.Ikväll blir det annat.

Inger sa...

Läser i Aftonbladet idag.Citat:
Tränaren Dawn Brancheau,40,drogs ner i vattnet och drunknade inför chockade åskådare under en föreställning med späckhuggaren Tilikum förra året.Nu uppträder han igen,inför 5000 besökare på Sea World i Florida.Slut citat.
Fortsätter man läsa förstår man att det är späckhuggaren som upprtäder igen,inte den drunknade.
Är det detta som kallas syftningsfel?Grammatiken är svår,men här kommer en hjälpreda i Svensk vardagsgrammatik.

SUBSTANTIV=ord som man kan sätta
FAN eller DJÄVUL efter tex.
Gubbjävel,harjävel,hammarjävel eller klockfan.
ADJEKTIV=ord som man kan sätta SKIT före tex.Skitbra,skitsnygg,skitsnabb.
VERB=ord som man kan sätta UTAV HELVETE efter tex.Körde utav helvete,söp utav helvete tog i utav helvete.
Inget för Högskoleprovet kanske,men ändå.......

Inger sa...

Tänkte ju se annat på T.V:n ikväll,men fastnade framför Eddie Meduza,Eleganten från vidderna.
Inget jag ångrar,bra dokumentär.

Rolf sa...

Fräck LF. Söker en pinuppE.
100 år innan födseln var ett skottår och nog hanns det med många skjut. Framtiden kröns och man kastade begravningspengar på liken. 44 år gammal lämnade pinuppen jordelivet.