torsdag 16 juni 2011

CÖRRENCRÖNICA FREDAG

Politik är att välja. Ett femte jobbskatteavdrag eller satsningar för att säkra kvalitén i vård, skola, omsorg? I potten: 15 miljarder kronor. Bara att välja.
Onsdagens partiledardebatt i riksdagen gav ett rejält besked: Allianspartierna räknar inte offentligt finansierade jobb som riktiga jobb. Först när sjuksköterskan anställs i ett privat vårdbolag förtjänar hon/han respekt.
Föraktet för välfärdsjobb i offentlig regi stänker och fräser i borgartidningarnas kommentarer till partiledardebatten.
– Välfärdspopulism, fnyser Svenska Dagbladet (M) apropå Håkan Juholts insats i talarstolen.
Jobbskatteavdragen har kostat statskassan drygt 70 miljarder kronor. Det slår mot verksamheter som äldreomsorgen, psykiatrin och sjukhusvården. Fråga sjuksköterskorna på US akutmottagning.
Alliansen vill sänka restaurangmomsen med motiveringen att det ger fler jobb. Enligt finansdepartementet kostar varje nytt (skattesubventionerat) jobb på krogen 1,5 miljoner kronor. Det har vi råd med, enligt regeringen, men inte att anställa fler sjuksköterskor. Som sagt, politik är att välja.
Håkan Juholts gäng frustar av vitalitet. Socialdemokratin andas. Strategin ser ut så här: Först mobilisera kärntrupperna, sen mejsla fram en konkret och handfast förslagskatalog och steg för steg förankra denna hos väljarna. När det är gjort återstår drygt ett år till valet.
Alllianshögern och dess väloljade maskineri i media andas växande desperation. Rent löjeväckande blir det när statsminister Reinfeldt utmålar Juholt som en oansvarig Slösa. Att statens finanser var urstarka 2006 var inte alliansens förtjänst.

3 kommentarer:

Helena sa...

Herr Reinfeldt "varnar" för regeringskris om oppositionen fortsätter sätta sig emot förslagen.

"- Om ni inte är beredda att ta ansvar för Sverige gemensamt och långsiktigt, ska ni inte kunna förstöra det kortsiktigt och vårdslöst" citat Reinfeldt.

Inte heller kan vi låta regeringen förstöra Sverige sakta men säkert, steg för steg - långsiktigt och vårdslöst. Så fortsätt och fäll regeringens förslag och för varje gång blir statsministerns stol ostadigare.

Inger sa...

Alltså,jag har inte förstått det här riktigt.Om Torbjörn,Rolf,Monika,jag eller Helena betalar mindre i skatt än vad vi gjort förut.Vem vinner på det?
Ja, inte är det våra barn o barnbarn,som det inte finns några jobb till!
Har för mej att löftet var:Jobbskatteavdraget ger arbete åt fler.Var är dom jobben?
Om vi har 15 miljarder kronor(oj)
så är det väl självklart att vi ska satsa dom på skolan,vården o omsorgen!Det ska vara häftigt att betala skatt! (Mona Sahlin)
Inte ska vi,Torbjörn,Rolf,Monika, jag eller Helena ha dom pengarna.
Alltså åter.Jag har inte förstått det här riktigt!

Torbjörn sa...

Jorå, Inger, du har förstått, och det fina i kråksången är att om vi lägger de 15 miljarderna på skola, vård, omsorg så är det ju vi, Folket, som får del av pengarna. Jobbskatetavdraget ger en ynklig skvätt till folk med låga inkomster men plussar på inkomsten rejält för dom med Stora inkomster.