torsdag 28 maj 2009

Vadstena ochÅtvidaberg pekar ut färdriktningen
VADSTENA OCH ÅTVIDABERG valde den otraditionella vägen efter valen 2006. Moderaterna och socialdemokraterna bildade lokal regering. I Motala, Linköping, Boxholm, Norrköping, Kinda, dvs flertalet kommuner i Sverige, sätter blockpolitiken sin prägel på kommunpolitiken. Om 15 år ser det säkert annorlunda ut. Den lokalt förankrade, sterila och inte sällan förödande blockpolitiken håller på att spela ut sin roll. Vadstena och Åtvidaberg symboliserar det nya, Motala, Linköping och Kinda står för det gamla.
KOMMUNPOLITIKERNS räckvidd är begränsad. I tider av recession och annat elände är manöverutrymmet lika med noll. Alltså framstår de blockpolitiskt signerade tuppfäktningar vi bevittnar lite här och var som löjeväckande, teatralt töntiga psedohändelser. De viktiga och avgörande besluten fattas i Stockholm och Bryssel. Lokalpolitikerna har att anpassa sig och, förhoppningvis, göra det bästa av situationen.
ÅTVIDABERG har gått längst. Jag tillhörde dom som tipsade om det nya: Att slakta traditionell nämndorganisation och bana väg för framtidens modell: Ett kommunfullmäktige som kompletteras med ett antal beredningar, samt en kommunstyrelse som förses med ett antal utskott. Kommunstyrelsen har verksamhetsansvar och övergripande ledningsfunktion. KOMMUNPOLITIKERNA lever nära medborgarna och är i de flesta fall förnuftigt folk som vill kommunens och folkets bästa. Det talar för samlingsstyre, eller breda allianser av det slag som finns i Vadstena och Åtvidaberg. På lokaplanet är personkemin viktigare än ideologin

4 kommentarer:

Helena sa...

Att på kommun nivå samarbeta mellan och över partigränser är väl att föredra. Som du påpekar finns det inte så mycket spelrum för utsvävningar.
Visst är väl personkemin utåt en viktig del hos våra kommunalpolitiker men viktigare än ideologi det håller jag inte med om.

Rolf sa...

Politik kan vara kul ex.vis;
Al Gore var bara en orgasm från att bli president.
Ovala rummet i Vita huset, heter sen en tid orala rummet.
Calle Bild är internationell och har bytt namn till Charlie Picture.
Vet Ni vad det är för likhet mellan Monica Lewinsky och Bob Dole?...Båda blev upprörda när Clinton kom först.
Tre män diskuterade vems yrke som först etablerades på jorden.
-Det var mitt förstås, sa kirurgen. Det står i Bibeln att Eva skapades av ett revben.
-Nej det var mitt, sa ingenjören. Det står att först skapades jorden på sex dagar ur kaos!
-Jaja, sa politikern, vem skapade kaos???
Tio Guds bud består av 297 ord.
Det amerikanska oavhängighetsfördraget innehåller 300 ord.
EU:s direktiv för export av ankägg innehåller 26 911 ord.

berra sa...

bra att du lägger in här istället
men du fortsätter väl med sånt som inte är i tidningen

Torbjörn sa...

Självklart, Berra.
Helena --- jo, du kanske har rätt. Får väl ta en funderare till.