torsdag 11 februari 2010

FREDAGSKRÖNIKA CÖRREN

Jan Eliasson (S) skriver klokt och insiktsfullt om de svenska trupperna i Afghanistan. Därför ska Sverige stanna i Afghanistan lyder rubriken i Aftonbladet (onsdag).
Den marknadsliberala propagandaapparaten indoktrinerar vårt medvetande. Nyliberala myter får fäste. Som den om "sjukskrivningsexplosionen" 1996-2002. "Folk är lata, sjukskriver sig för ingenting", hette det. Vi som påpekade att det är de långa och arbetsrelaterade sjukskrivningarna som ökar mest avfärdades som uppmuntrare av fusk. Nu finns fakta: Läs Björn Johnsons, forskare i Malmö, bok Kampen om sjukfrånvaron, eller följ hans blogg http://stardustblogg.blogspot.com
Sverige 2010: Handikappade som inte kan äta för egen hand nekas personlig assistens.
Tidningen Se, januari 1961: "Är vi på väg mot Gangster-Sverige?" Tidningen dyker ner i det "stora, brännande samhällsproblemet": De ungas brottslighet. "Spriten är det största problemet", heter det. I dag: Etter värre. 75 procent av samtliga våldsbrott är alkoholrelaterade. 40 procent av detta våld sker på öppen plats, typ restauranger. Regeringen sa nej till alkoholutredningens förslag att stänga krogarna klockan tre. De får ha öppet till fem. Kvinnor och barn betalar priset. Sverige om 15 år. Det ultraliberala frihetsbegreppet har segrat. Alkoholen säljs överallt & närsomhelst på dygnet.
Krogarna öppet till fem: Stureplanscentern regerar.
Arbetsmarknaden. Stora grupper utestängs. Organisationerna tajta, inte ens praktikanter får plats. Kortsiktigt snäva, partipolitiska intressen förhindrar det nödvändiga: Utforma en alternativ arbetsmarknad, en övergångsmarknad, där det privata och offentliga samverkar. Jag vet.Tanken är dödfödd. Vi som växte upp när drömmar gick att förverkliga vältrar oss gärna i utopiskt flum. Sånt gillar inte StorPappa EU.
James Ellroy. Giganten. Nu med ny bok på svenska.
Linköping: 1988 lovade politikerna spårbunden trafik inom 15 år. I dag, 22 år senare, upprepas löftet. Politikersläktet i ett nötskal.
Fredrik Federley (C) åker på sponsrad lyxresa till Gran Canaria utklädd till "Ursula". Politiken är festligare än sitt rykte.

Inga kommentarer: