fredag 17 december 2010

LÖRDASSKRÖNIKA CÖRREN

Avreglering och marknadsanpassning. Frid & fröjd, känn dig nöjd? Fler aktörer än nånsin är inblandade i tågtrafiken, men de som sysslar med underhåll och skötsel av spår, växlar och signalsystem är färre än tidigare. Desto fler nöter häcken bakom skrivbordet, fullt upptagna med upphandlingar och kontraktsskrivande.
SJs vd heter Jan Forsberg och tjänar 2,6 miljoner kronor om året. Han tar bilen till jobbet.
Finansminister Anders Borg ler med hela ansiktet. Inför ägaren staten uppträder SJ som en berusad, glatt hohoande Jultomte. Regeringen har plockat ut sammanlagt närmare 600 miljoner kronor ur SJ under den senaste 3-årsperioden. Pengar som är bra att ha när inkomstskatten ska sänkas för höginkomsttagare som Forsberg och Borg. De åker ju ändå bil.
När SJ styckades fick Euromaint hand om underhållet. Euromaint ägs i dag av riskkapitalbolaget och börsraketen Ratos.
Socialdemokraterna snurrade i gång karusellen, högeralliansen såg till att den accelererade. Tuta & kör är alliansens motto, och nu väntar en total avreglering av persontrafiken. Vore jag yngre skulle jag starta ett företag: Tobbes Bättre Begagnade Bilar.
Dagens glittrande ljusslinga går till bokhandeln i Ikanohuset på Tornby.
– Vill du ha böckerna inslagna? frågar damen bakom disken och hennes leende rymmer oceaner av svallande vänlighet.
Posten meddelar att barnen önskar tv– och dataspel när de skriver till Tomten. Brorsan och jag önskade och fick ett leksakståg nån gång kring 1960. Vi fixade det som SJ och Trafikverket inte fixar idag. Att samordna tågtrafiken. Aldrig i livet att jag skulle låta Jan Forsberg ens komma i närheten av vårt Fleischmann.
Visste du att det finns Fleischmannmuseum i Ödeshög? Citat från hemsidan: God Hjul och Gott Nytt Spår.
Ny rapport från Arbetsförmedlingen spår att knappt 25 procent av de arbetslösa har ersättning från a–kassan 2012. Det betyder ökade kostnader för kommunerna och minskade kostnader för staten, men det betyder framför allt lägre reservationslöner (den lägstalön som nån vill arbeta för) – helt i enlighet med alliansens ideologiska strategi.
Tidningswebbarna varnar för "nytt snökaos". Vi som passerat målbrottet vet att vinter inte sällan drar med sig kyla, snö och snorhala vägar. Fast folk kör sämre i dag. Bilarna är ofta 4-hjulsdrivna suvar men många förare tycks ha kvitterat ut körkortet på närmaste bakluckeloppis. Annat var det förr. Ju förr dess bättre.
Trevlig 4e advent & kör försiktigt!

Inga kommentarer: