fredag 8 juli 2011

CÖRRENCRÖNICA FREDAG

En klippspikmaskin står i bruksmuseet i Boxholm. Den funkar. Ibland klipper den snett. Vet du vad Boxholmarna kallar en spik utan huvud? En Mjölbybo. Den man älskar agar man.
Bruksmuseet, rundradiomuseet i Motala, Vadstena, vägen från turisthotellet över Omberg till Borghamn, industrilandskapet i Norrköping, sladdinbjudande slingriga vägar. Östergötland är ett hejdundrande eldorado av hisnande upplevelser. Pastorala idyller och dess motsats. Allt finns. Allt och lite till. Plus ännu mer.
Så svarade jag när ett gäng från Sörmland mejlade och ville ha tips på utflyktsmål i Östergötland.Listan blev längre än en låttext av Bob Dylan. "Vi planerar en övernattning, det måste ju räcka", mejlade de aningslösa sörmlänningarna.
Mycket återstår att upptäcka, t o m för mig. I juni bjöd Ulf Eriksson, sossehövding i Boxholm, in frugan och mig till en guidning i bruksmuseet. Per–Olov Ruberth, Stålman med vallonblod i ådrorna, guidade. Jag säger inte mer. Gör ett besök där istället. Du ångrar dig inte.
Parentes: Varför vet östgöten och svensken i gemen så lite om stålets betydelse för svensk ekonomi, tillväxt och välfärd?
– Att besöka rundradiomuseet i Motala är inte bara ett måste, det är ett MÅSTE, mejlar Hans–Göran Carlsson i Linköping.
Ska bli.
Vadstena är den definitiva Sommarstaden. Linköping, Söderköping och Norrköping framstår som sterila öknar vid en jämförelse med den Sommarstad som bultar, glittrar och vibrerar av attraktioner och hisnande upplevelser.Evert Larsson´s Diversehandel, Shakespeare på Gräsgården (premiär i dag), miljöerna, byggnaderna, onsdagskvällarna vid Leksaksmuseet – bredden trotsar alla gränser.
Inom kort: Nya välkomstskyltar på infarten från Motala respektive Ödeshög.
– De skulle vara uppe nu, men leverantören har strulat, säger Sofia Boij, marknadsförare, Vadstena kommun.
Skyltarna är läckra. Det riktigt sjunger "Varmt välkommen" om dem. Nästa vecka är de på plats. Förhoppningsvis.
Mera Östergötland: BP Nostalgimack i Björkfors mellan Åtvidaberg och Kisa. Skriv in 29 juli i sommaralmanackan. Då spelar The Hub Caps (Vadstena!) vid nostalgimacken.
Ta vara på Sommaren & varandra, läs Strindberg & Keep on Rockin´!

Inga kommentarer: