onsdag 13 juli 2011

Slöläste Corren i morse. Gick på en kaffekvart. Fastnade för en artikel, om Mariadöttrarna å deras kloster på Omberg. Klostret ligger i närheten av den asfalterade backe där trimmade motorer vrålade sönder landskapet under några år vid skiftet 60/70-tal. Backlopp hette det. "Kommer att bli stort, jättestort", hette det. Det blev en flopp. Fåglarna andades ut. Jag körde aldrig. För ung. Fick nöja mig md att vara parkeringsvakt.
Nunnorna befolkade trottoarerna i min barndoms Vadstena. Som svarta pingviner gled de fram. På 70-talet köpte de den första bilen, en Volkswagen. Såg rätt kul ut. Fem eller sex nunnor i en välsignad bubbla.
BS-patienterna befolkade trottoarerna i min barndoms och ungdoms Vadstena. De som inte hade frigång fick röra sig på led, men en skötare i täten och en längst bak. Tomma blickar, långsamma steg, böjda ryggar. Fatta: Nästan ett tusen patienter på Birgittas sjukhus, nästan lika många anställda. En annan tid.
Bussen gick från Vadstena via Skänninge till Linköping. Jag tyckte busscentralen var gigantisk. Ibland liftade vi. Alltid var det nån som plockade upp oss. T o m tjejer vågade sig på att lifta på egen hand (tumme).
Sommarjobb: Växte på träd. Fanns i massor. Jag jobbade på Texaco-macken, hos bönnera, som springschas i Konsum (stans första paketmoppe!!!), alltiallo i Vätterviksbadet.

3 kommentarer:

Inger sa...

För ungar och lärare på skolresa och andra turistande människor,var nog höjdpunkten på Vadstenaresan, när dom fick se B.S.pat.på promenad genom sta´n.
Som en annan sorts människor,att betittas och skrattas åt.
Och det gjorde man ju själv,innan man förstod bättre.
Så fort jag fyllt 18 började jag ,som alla andra,ja nästan i alla fall,på B.S.
Första dagen fick man gå till klädförrådet,för att hämta ut uniformen.Sedan fick man en nyckelknippa, att vara jävligt rädd om.Gud nåde den,som glömde att låsa efter sej, på dom låsta avd.I början trivdes jag inte,men lärde mej så småningom att tycka om mitt jobb.
Vi tjänade bra på den tiden.Jag,som gick från charkbiträde till Vik.skötare,utan någon utbildning, fick en rejäl höjning av månadslönen.
Jag minns tyvärr inga siffror.
Numera tjänar en handelsanställd och en uska ungefär lika.

Någon måste ha manipulerat vägsträckan, som jag har gått på 45 min i många år.Sista tiden har det tagit närmare timmen.Konstigt!

Läser i Aftonbladet idag om kvinnan ,som drogade sin man och skar av hans penis.Den malde hon sedan ner i avfallskvarnen!
Vidare om nästa dam,som efter att ha mördat och styckat sin make,stekte hans huvud i ugnen.På
långpanna?
Vet inte vad jag ska ha till middag idag.
Nå´n som har ett tips?

Rolf sa...

Luvad stake...nej stuvad lake.
Eller tornado med bajsinäsansås. Rökt uggla eller hetsad grävling går också bra. Makaronerna på Navarone är inte heller dumt.

Inger sa...

HETSIG GRÄVLING MED LUVAD STAKE.
Jag hann inte idag Rolf,men i helgen kommer det att serveras,var så säker!