söndag 24 juli 2011

Nog kändes det som att sommaren slets sönder, å visst dröjde det innan insikten om det utbredda mördandet sjunkit in, men nu vet vi omfattningen, i form av antal döda å övrig förstörelse.
Fredagseftermiddagens experter la ut texten å konstaterade att islamistiska fundamentalister slagit till igen. Rösterna tystnade sent på kvällen då CNN och norsk media kablade ut bilden på den blonde 32-årige högerextremisten med det oklanderligt norskklingande namnet.
En av många bilder som etsar sig fast på näthinnan: Föräldrarna som väntar på besked. Fruktansvärda scener.
I tv ältas frågan om vi, dvs samhället och staten, kan "vaccinera" oss mot liknande händelser. Så klart vi inte kan. Inte så länge vi envisas med att vilja leva i ett fritt å öppet samhälle. En hastig odyssé bland det stinkande hav att besinningslöst hat som existerar på nätet ger besked om att jordmånen är god för enskilda som upphöjer sin förvridet groteska verklighetsuppfattning till lag och norm.
De unga socialdemokraternas läger där i Norge -- raka motsatsen till det vämjeliga å endimensionella hat som förökar sig på nätet. Lägret symboliserar samtal, öppna diskussioner, detta att pröva argument ansikte mot ansikte. Demokrati, alltså. Den är stark, men samtidigt så skör, å när dess motsats bredbent stövlar in, väger de värden vi förknippar demokratin med lätt, åtminstone just då.
Högerterrorismen har gamla anor. Den skördade liv i Sverige på 1990-talet. Först då trappade Säkerhetspolisen upp bevakningen av de högerextrema organisationerna och nätverken.
Både Jens Stoltenberg och Norges konung Håkon imponerade under lördagen, som samlande symboler för ett drabbat folk. Men samtidigt: På högerextrema sajter applåderas vettvillingens mördande. Terrorn, individuell eller kollektiv, suger näring ur det vidrigt vämjeliga, men visst känns de unga socialdemokraternas i Norge besked idag som ett budskap som trotsar terrorn å hatet å illviljan: Nästa år samlas vi på nytt.

6 kommentarer:

Rolf sa...

"Sommaren" var rätt söndersliten innan, men det här är ju ett oerhört dåd, som begåtts.
Det är dax att sätta in vakter vid alla stora politiska möten. Man kan inte riktigt sätta sig in i vad som hänt och det känns overkligt. Tänd några extra ljus ikväll, det gör vi.

Eivor sa...

Vi tände också några ljus. När det ofattbara grymma kommer nära vill man ändå göra något.

Inger sa...

En egen sorg,på nära avstånd, gör kanske att vägen till tårarna är kort.Men den här helgen har vägen
dit varit väldigt,väldigt nära.
Jag har tänt mitt ljus för alla som dog och för Demokratin!

Inger USA sa...

Talade med mina kusiner som bor i Asker och i Oppegård, båda söder om Oslo. De kunde höra explosionen i Oslo och trodde först att det var 'torden', åska.
De var eniga om att det var tur att det var en norsk, och inte en invandrare eller utlänning, som begick det här vansinniga dåden.

Rolf sa...

Abborrarna slets också sönder av knallkorken....nä skämt åsido som frukthandlar´n sa. Dom drogs upp så mjukt och vackert. Vi hade laddat upp med fläskfilé också, just in case. Lite fegt egentligen. Nyplockade kantareller i såsen hhhmmmm! Tog med en påse hem också till frukostmackan i morgon bitti. Vi väntar också ivrigt på att den svarta trumpetsvampen ska komma upp, utåt Ekenäs till. Torkad och söndersmulad i sås, knäcker ALLT annat i svampväg, så dä så.
Första semesterdagen och solen skiner, ljuvligt. Det blir nog en kall pilsner på balkongen, när tvättstugan har snurrat färdigt. Man måste ju tänka på sin egen snurr också, i semestertider. Ett stort grattis till Tobbe, som blev morfar igen. Det verkar nästan vara kortare tid mellan nedkomsterna än 9 månader. Lilja, lilium på latin, ett vackert namn.

Inger sa...

Såå,Lilla Lilja är född?
Välkommen till världen och hjärtliga gratulationer till hela familjen!