torsdag 26 maj 2011

CÖRRENCRÖNICA FREDAG

Krisen är akut på akuten på Universitetssjukhuset i Linköping. Sommarsäsongen betyder färre sjuksköterskor i tjänst. Correns Charlotte Palmefors redde ut begreppen i torsdagens Corren.
Arbetsgivaren landstinget babblar om att "glesa ut bemanningen". Arbetsgivaren skickar därmed signalen till oss skattebetalare att akuten väller av anställda som går omkring och drar bena efter sig. Alla med ett uns av kunskap om arbetssituationen på akutavdelningen vet att så inte är fallet.
Som man bäddar får man ligga. De fyra borgerliga allianspartierna och det som kallas Vrinnevilistan skrotade de lokala arbetstidsavtalen, däribland tre–tre–modellen, som tillämpades på akuten i Linköping. Nu inträffar det som Vårdförbundet med flera varnade för.
Och vad gör den borgerliga landstingsledningen? Som den alltid gör när den börjar osa hett: Retirerar från politiskt ansvar och hänvisar till "verksamheten".
Socialstyrelsen riktade 2010 hård och skoningslös kritik mot situationen på akuten. De styrande politikerna tvingades till akuta och kortsiktiga åtgärder, men grundproblemet kvarstår – och fördjupas. Vårdförbundet, Kommunal och Socialdemokraterna har presenterat förslag till nödvändiga förbättringar, men allianspolitikerna slår dövörat till och tycks mena att sjuksköterskorna och övriga anställda ska glädjas över jobbskatteavdraget i stället för att oja sig över taskiga och nedbrytande anställningsvillkor.

2 kommentarer:

Inger sa...

Tänk att det ska vara så svårt för arbetsgivaren att lyssna på sin personal.Den personal, som vet hur det fungerar ute på golvet,i verkligheten.
Hade dom lyssnat, så hade akuten fått behålla 3/3 systemet.Ett arbetsätt som gör att alla orkar göra en heltid, utan att slita sönder sej.
Heltid tycker man
är en rättighet.Men en heltid på Akuten och vissa andra avdelningar på U.S,är för många en omöjlighet.Man orkar inte.Såvida man inte är ensamstående och bara har sej själv att tänka på!

Om arbetsgivaren inför 3/3 syst.
på alla avdelningar,så får han en
personal med färre arbetskador och färre sjukskrivningar. Och en arbetstyrka som orkar!
O.K. 3/3 kostar några fler personal.Men Landstingets hattande varje sommar med tusenlappar hit o dit,om du jobbar ett extrapass,skulle väl snart betala 3/3 syst.
I det långa loppet är det (i min värld) det bästa av arbetssätt.

Sjuksköterskebrist i hela landet.
Tror nå´n de.Om Landstingen ville betala vad dom är värda,så kanske vi inte skulle ha den där bristen.Ge dom 25.000 i ingångslön,skrota individuella löner(det är bara för Besserwisser och rövslickare.Kan inte förstå att Kommunal gick med på dyligt).
Låt dom(SSK) växa,få kunskap,erfarenhet och löneförhöjning efter en gammaldags lönestege!
Landstinget borde vara intresserade av att det utbildas flera ssk och ge dom den arbetsplats dom förtjänar!

Tack för ordet!

Torbjörn sa...

BRA TALAT, Inger!