torsdag 12 maj 2011

FREDASSCRÖNICA CÖRREN

Det hände sig vid den här tiden år 1963 att vi elever i S:t Persskolan i Vadstena planerade för skolresa till Köpenhamn. Vi gick i sexan och undervisades av Lennart Sörbin. På den tiden var lärare lärare och inte mentorer. Sörbin höll inte bara ordning på oss. Han förmedlade kunskap också. En lärare man minns. En lärare som, det fattade man efteråt, betydde mycket för ens utveckling.
Parallellklassen cyklade till Omberg. Vi vinkade (skade)glatt när bussen dånade förbi. Svt´s Rapport och Aktuellt berättade i veckan om "friskolorna" – det är så de kallas, de skattefinansierade privatskolorna – Baggium och Thorengruppen. Två skolföretag som berikar ägarna med hjälp av skattebetalarnas pengar. Skolpengen pendlar mellan 75 000 och 138 000 kronor per elev, men undervisningen går på kryckor. De "garanterade" lärlingsplatserna uteblir ofta helt. Elever berättar om bortkastade studieår.
"Friskolornas" ägare jublar. De plockar ut miljontals kronor i vinst.
– Varje skattekrona som inte används effektivt är som att stjäla från de fattiga, sa Gustav Möller (S). Möller är glömd, hans uppfordrande appell likaså. Nu gödslar vi privata skolföretag med skattepengar. Privata vårdföretag också, för den delen. Så rullar Systemskiftet på, allt medan politikerna "beklagar" varje gång nya missförhållanden rullas upp.
Okej. Visst gick den politiska klåfingrigheten för långt på 1970–och 1980–talen. Men måste vi verkligen gå från en ytterlighet till en annan.
Regimen i Libyen slaktar civila. FN och EU skickar bombplan. Regimen i Syrien slaktar civila. Omvärlden ser på.
Vice riksbankschefen Svante Öberg manar löntagarna till återhållsamhet inför avtalsförhandlingarna i höst. Finansminister Anders Borg (M) går till storms mot de "höga" ingångslönerna.Räntehöken Öberg upphöjdes till vice riksbankschef 2009, med en månadslön på 167 500 kronor. Anders Borgs månadslön som statsråd: 112 000 kronor. Känns så där när just de uppmanar löntagarna att hålla igen.
Hur mycket Öberg och Borg tjänar på jobbskatteavdraget? Mer än du och jag. Det är det som är vitsen med alliansens politik. Mest åt de redan välsituerade. Allra mest till de redan besuttna.
Jag vet. Det är så en majoritet av väljarna vill ha´t.
Skolreseåret 1963: Nat King Cole på Tio i topp med Those hazy–lazy crazy days of summer. Fanns konstiga låtar redan då.

Inga kommentarer: