tisdag 17 mars 2009

REINFELDT VS SAHLIN. 26 minuters debatt, tre huvudfrågor plus en massa kortfrågor. Mera underhållning än samtal som går på djupet. Men båda behövs, synd bara att SVT inte serverar oss det längre och uttömande samtalet politiker emellan. Också.

REINFELDT är som Persson var när statsminister Persson kunde luta sig mot ett dokumenterat stort förtroende bland väljarna. Sånt skapar en inre trygghet, som ger intryck av säkerhet,pålitlighet och orubblig stabilitet. Men i en av de tre huvudfrågorna/välfärden och kommunsektorn/snubblade Reinfeldt och var ständigt trea på bollen. Reinfeldt och Anders Borg driver principerna om överskottsmål och utgiftstak in absurdum. De verkar inte fatta att vi lever i en extraordinär situation som kräver extraordinära lösningar.

REINFELDTS och högeralliansens demonstartiva förakt för till exempel höjda ersättningar i a-kassan är en tickande, tidsinställd bomb. deras inställning att a-kassan är en grundförsäkring, inte en omställningsförsäkring, är vidrig och föraktfullt gentemot dom som pröjsat till försäkringen och nu blir utan jobb. När arbetslösheten når alarmerande höga nivåer under andra halvåret i år och 100 000-tals och åter 100 000-tals gubbs å kvinns erfar konsekvenserna av regeringens politik, väcks en folklig vrede som blir svår att hantera för de statsbärande partierna. Samtidigt hårdnar konkurrensen om den etablerade medelklassens röster. Medelklassen är ängslig och bevakar närsynt sina egna intressen. Den fruktar plötsliga förändringar. Den är lättrörlig och kastar sig mellan de olika blocken. Så länge stora delar av medelklassen har arbete och inkomster och premieras av regeringens skattesänkningar, är den ett stöd för Reinfeldts trupper. Växer arbetslösheten och nåra medelklassens kärna är inte skattesänkningar lika intressant längre.

SAHLIN VAR påfallande blek i avsnittet om klimatpolitiken. Eller också var det bara så att Reinfeldt gjorde en bättre insats än väntat. Ingenting klarnade av kvällens debatt, istället markerades etablerade stridslinjer. Mona Sahlin gjorde sammantaget bättre ifrån sig än vid tidigare tv-debatter med Reinfeldt. Hetsen mot henne verkar klinga av, åtminstone något, och de flesta, både inom s-partiet och utanför, verkar acceptera att hon är det största oppositionspartiets ledare och därmed statsministerkandidat.

HÖGERALLIANSEN har knappat in på oppositionens försprång i opinionsmätningarna. Det betyder inte att de fyra högerpartierna ligger på spaanläggning och tycker att allt går som smort. De är ganska skärrade. Kristdemokraterna ligger under 4-procentspärren och folkpartiet och centern uppvisar ingen framryckning jämfört med valet 2006. Allt ljus riktas mot moderaterna, som går fram kraftigt, men även dom är självfallet medvetna om att samtliga fyra borgarpartier måste hamna över 4-procentspärren i valet 2010, annars är det kört för ministären Reinfeldt.

MERA MONA: Hon och sossarna måste lägga av med att i alla sammanhang kräva mer av allt. Bara för att regeringen bedriver en passiv och för framtiden skadebringande politik måste inte sossarna brassa på för kung och fosterland och ständigt predika att regeringen gör för lite och för sent.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Jag slötittade på debatten som inte gav någonting. Det är för långt till valet och alla vet vad de tycker, Den här gången blev jag iaf inte så irriterad på Sahlin, kan bero på att hon slutat med ovanan att lägga huvudet på sned varje gång hon hör den andre säga något.

Anonym sa...

Hon är nog släkt med hundarna.

Helena sa...

Jag tycker att det är bra och viktigt med dessa debatter, men samtidigt tycker jag att det inte ger så mycket.
Att på knappt en halvtimma hinna med olika ämnen, blir vare sig hackat eller malet.
Det som är mer än tröttsamt är detta f-de tjat om hur Sahlin är eller inte är.
Är det inte hur och vilken politik som drivs som är huvudsaken ?

Anonym sa...

Ja hur hon är vet vi ju redan. Använder statens kontokort för privata inköp, betalar dagmamman svart, obetalda tv-licenser, p-böter hos kronofogden....ja som en vanlig politiker och kommande statsminister som älskar toblerone,om hon slipper betala själv förstås. Förtroendeingivande verkligen.

Helena sa...

Hade du inte mera på listan Rolf ?

Anonym sa...

Behövs det?
Det är ju mänskligt att fela, som dalmasen sa.
Man förvånas inte över något längre när det gäller politiker och
direktörer.
Insider gubben ska tAMejFaan inte ha en spänn i avgångsvederlag, säger vi sAMFällt och hustrun får
frAMFall annars. Han är en skAMFläck för sin sAMFällighet.

Anonym sa...

Reinfeldt vs Sahlin.
En dumbom finner alltid en ännu större dumbom som beundrar honom.

När en dumbom gör något han skäms för, påstår han alltid att det är hans plikt.

Dumma är alla som ser ut att vara det, och hälften av dom som inte ser ut att vara det.

Kvinnorna föredrar män som tar dem utan att förstå dem, framför män som förstår dom utan att ta dem.

Anonym sa...

Fredagsfrågan var lätt.

Anonym sa...

Statsminister Fredrik Reinfeldt avslöjade Sahlin i tv-debatten. Jag vet mig aldrig ha sett en politiker göra en så blek figur som Sahlin. Man måste vara blind eller hjärntvättad för att inte inse fakta.
Någon efterlyste tidigare min bostadsadress. Jag befinner mig tämligen ofta å jobbets vägnar i Kisa. Jag dröjer mig dock inte kvar längre än nödvändigt. De flesta läsare inser säkert varför.

Anonym sa...

Dvala

Anonym sa...

En liten söndagsfråga kanske, så inte hjärnan slammar ihop totalt.
Jag söker en artist. 100 år innan
han/hon föddes utkom en bok av Strindberg, som handlar om Arvid Falk´s liv. Samma år han/hon föddes vann gruppen Milk an Honey Eurovisionsschlagern. Artistens pappa lärde en Beatlesmedlem att spela sitar och
han/hon har sålt 10 miljoner skivor,hallelujah

Anonym sa...

Dvala är bara förnamnet Nisse.
Norah Jones var artisten som eftersöktes.

Anonym sa...

Jag trodde att jag hade kommenterat det här? Äh, det är åldern. Det är tre saker som händer när man blir gammal och det första är att minnet sviker, dom två andra har jag glömt.Ville bara tala om att sensurgubben är i farten så jag får inte ut annat än krigskadade.

Anonym sa...

Tutt?????????????????????????
vad menar du?

Anonym sa...

Är det inte dax att ta bort den här pussgubben nu. Man kan tröttna även på honom.

Anonym sa...

En vecka är fullt tillräckligt.

Anonym sa...

Det satt sju blinda bögar i Laos
i ett badkar och skrek kom o ta oss
när en elak kamrat
hällde lunchkorv i spa´t
utbröt slagsmål på gränsen till kaos.

Undrar om dom höll sig i skinnet?

Anonym sa...

förfan tobbe kom igen

Anonym sa...

Ta åtminstone bort den trutande Elvis, tröttsamt.

Anonym sa...

Trotsåldern helt klart.

Anonym sa...

Hur faan får man bort bilden på Elvis, NÅN?