onsdag 4 mars 2009

STEFAN LÖFVEN Å IF METALL

FÖRMIDDAN tillbringades på US tillsammans med Frugan. De anställda sliter verkligen. Politikerna skryter om att de inte behöver höja skatten eller säga upp personal men talar tystare om att de öppnat falluckan för massor av korttidsanställda.
STEFAN LÖFVEN och IF Metalls ledning vadar i skit sedan de skrivit under ett permitteringsavtal med fyra av de stora arbetsgivarförbunden inom industrin. Jag snackar regelbundet med Stefan Löfven, en hygglig, lågmäld men framför allt jävligt duktig fackkille. En värdig efterträdare till "Blomman" och Göran Johnsson. Han står säkert pall i blåsten, men jag vet att han är mer än mycket bekymrad över två saker:
--- situationen för industrin i allmänhet och IF Metalls medlemmar i synnerhet
--- svårigheten att få ut relevant information om tillståndet för svensk industri. Orderböckerna är i princip tomma.
HUR MÅNGA har läst, dvs satt sig in i avtalet? Bra fråga. Ronnie Sundin, som kommenterar här, skrev i går vad han läst på en skollärares blogg som han hittat till via Corren-bloggen Anna Drott. Skrämmande och aningslöst är bara förnamnet.
JAG FATTAR INTE kritiken. Okej om IF Metall gått med på sänkt lön i ordets rätta bemärkelse, dvs en sänkning av den utgående tidlönen. En sån operation gagnar bara arbetsgivaren. Nu handlar det om en sänkning av arbetstiden --- under förutsättning att de lokala parterna kommer överens --- under tiden fram till den sista mars 2010.
IF METALL tar klivet därför att Stefan Löfven vet vad som pågår ute på arbetsplatserna. Nya varsel förbereds --- varsel som i värsta fall resulterar i uppsägning och arbetslöshet och som betyder att den enskilde metallaren får ut mellan 60 och 65 procent av sin tidigare inkomst i a-kassa. Så ser alternativet ut.
I ANDRA LÄNDER finns permitteringslön eller liknande påfund. Dvs staten går in och tar sin del av ansvaret. I det fruset kalla konungariket Sverige vägrar högerregeringen släppa till pengar till arbetsmarknadsutbildning --- förutom de skärvor som går till Arbetsförmedlingen i Västra Götaland och några platser till. Den pissiga regeringen ser vidare till att reglerna för a-kassan ändras så att fack med hög arbetslöshet -- typ IF Metall -- måste drämma till med rejäla avgiftshöjningar.
NU VÄNTAR BJÖRKFORS. Bevakar nån slags bygdeutvecklingsarbete för Correns räkning, och det här bli andra reportaget.
INTE SNUSAT på sex veckor. Livet känns fan tomt och meningslöst. Har inte lust med nåt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Att sluta snusa har sitt pris.
Du är duktig.

Anonym sa...

Hörde ikväll på nyheterna att den amerikanska ekonomin har det trögare än väntat. Jag tyckte först att Metall var fel ute med sitt avtal men nu har jag ändrat uppfattning, dom gör rätt men det gäller att industripamparna håller igen också.

Helena sa...

Tyckte inte heller först att det var rätt av Löfven.
Samtidigt måste något göras. Att det inte sker något mera från regeringshåll är bara att beklaga.
Försiktighet, säger Reinfeldt.


Inte DU också !
Hela världen är ju full av tappade lustar.