ÅTERHÄMTNING, uppgång? Fan vet. Informationen spretar. Industrikonjunkturen inom OECD går fortfarande på lågvarv, och arbetslösheten fortsätter att växa. Risken för permanent utslagning är stor när konjunkturrelaterad arbetslöshet blir strukturell. Hushållens köpkraft går något bättre än väntat, även i Sverige. Vi befinner oss i den tudelade ekonomin --- den skattefinansierade verksamheten står inför gigantiska problem, på samma gång som den privata ekonomin pekar uppåt (för de flesta).
DET FÖRVÅNAR inte att till exempel 4 av 10 LO-medlemmar fått det bättre med alliansregeringens politik. Ser vi till den egna plånboken är det så, vilket Reinfeldt & Co är medvetna om. Deras politik riktar sig till oss med jobb och fasta inkomster -- i förhoppningen att vi inte ska tänka längre än till just den egna plånboken.
SOM SAGT -- informationen spretar. Hur påverkas hushållen när Riksbanken höjer styrräntan? Vissa ekonomer varnar för ny bostadsbubbla. Låga räntor, stigande huspriser, hög skuldsättning...
JAG BEFARAR att vi står inför en period av jobblös tillväxt. Kapacitetsutnyttjandet är avskräckande lågt och lär inte öka när subventionerna i våra viktiga handelspartners Tyskland och USA fasas ut. Tysklands ekonomiska problem slår tillbaka med full kraft på Sverige.
DANSKE BANK spår att reporäntan ökar från dagens 0,25 procent till 4,0 procent 2011 och att arbetslösheten pendlar kring drygt 12 procent 2011. Ser inte alls bra ut --- nu krävs en sammanhållande politik som inte utelämnar och diskriminerar. Raka motsatsen till dagens, alltså. Men dit är det långt. Och väljer en majoritet att stirra sig blind på den egna plånboken avtecknar sig konturerna av ett helt annat Sverige.
4 kommentarer:
Mer i plånboken - klart att det vill väl alla ha !?
"Att tänka så långt som näsan räcker" det är det Alliansen vill att vi ska göra. (och tyvärr lyckats få många att göra)
Att se utanför ditt eget staket och din egna ekonomi det är det som är grunden till ett solidariskt tänkande.
De som idag gläds åt de "extra" pengarna i plånboken men fortfarande är de som har det sämst ekonomiskt kommer att få betala större del av den tänkta gemensamma välfärden ur egen ficka.
Så dags då !
Inte bara OECD som går på lågvarv.
Mera brak i blöjan bajs, eller hur gick texten?
bajs i näsansås, har vi ätit ikväll. Kanske inte stavas så.
Skicka en kommentar