tisdag 27 oktober 2009

ONSDAGSKRÖNIKA I CÖRREN

I DAG inleds socialdemokraternas partikongress. "Upp till kamp emot kvalen/sista striden det är..." Låten är uttjatad, känns lika angelägen som Humle & Dumle eller Teskedsgumman, men behovet av en stark, tydlig och målinriktad socialdemokrati är stort. Fortsatt högerstyre betyder att Sverige sjunker djupare ner i det marknadsliberala träsket. KONGRESSEN i Stockholm utspelar sig i ett de våldsamt växande klyftornas Sverige där den styrande högeralliansen inte drar sig för att låta den disciplinerande knutpiskan dansa över de utsattas ryggar, när arbetslösheten är hög och i växande och när drygt 50 000 långtidssjukskrivna är på väg att kastas ut i ett rått och brutalt ingenmansland.
KLART SOM FAN att folk ska jobba och göra rätt för sig. Men de som inte kan måste veta att det finns ett fungerande skyddsnät i form av rehabilitering och/eller utbildning.
VERONICA PALM, f d östgöte, spelar en framträdande roll på kongressen. Palm imponerar, hon har med pedagogisk briljans avslöjat ihåligheten i alliansens välfärdspolitik – på samma sätt som Sven-Erik Österberg imponerar när det gäller arbetsmarknadspolitik. Palm, Österberg, Anneli Hultén, Urban Ahlin och Thomas Östros – tunga namn i en kommande (?) rödgrön regering.
MONA SAHLIN DÅ? Misstron mot hennes ledarskap, eller brist på, är ganska utbredd inom partiet, men det är föga troligt att kongressen låter ordföranden schavottera. Siktet är inställt på valet 2010, och i valet mellan Reinfeldt och Sahlin som statsminister tvekar varken kongressombud eller partimedlemmar.
DEN ÖVERBLICKBARA framtiden andas osäkerhet. Motstridiga signaler korsar luften. Utrymmet för finanspolitiska excesser är alltså begränsat. Arbetsmarknadsutbildning, ännu hellre en fungerande omställningsförsäkring, samt en anständig a-kassa och sjukförsäkring, en rättvis skattepolitik enligt principen lika skatt för lika inkomst plus investeringar för fler jobb är sådant som hör hemma i kategorin prio ett. I dag talar Norges statsminister Jens Stoltenberg. Låt det rödgröna samarbetet i Norge inspirera!

2 kommentarer:

Helena sa...

Såg några surgubbar på TVn som ogillade Sahlin. Tror hon är skrämmande för gammelgubbarna...
Bara att välja - regeringsbyte 2010 eller fortsätta med Reinfeldt & co några år till ?

Låt det inte bli ett personval.

raimo sa...

Helena är klok, låt inte valet bli ett personval. Nu är det skarpt läge och vi vanligt folk har inte råd med den här regeringen i fyra år till. En annan sak som förvånar mig är att media fokuserar på sverigedemokraterna hela tiden, det gynnar bara de högerextrema. Det var media som fick in nydemokrati i riksdagen.