tisdag 16 mars 2010

CÖRRENCRÖNIKA ONSDAG

Vadstena, måndag: En rån­are med machete stövlar in på Östenssons Livs.
Linköping, söndag: En man försöker våldföra sig på en kvinna på Lasarettsgatan.
Våldtäkter/sexualbrott och butiksrån: Två brottskategorier som ökat lavinartat sedan mitten av 1970-talet. Östergötland: Antalet anmälda våldtäkter är närmare 200 per år. Anmälda sexualbrott: Drygt 600. Antalet anmälda butiksrån i Sverige noterade all time high 2009. Snittet: Tre rån per dag.
Du fattar vad som döljs bakom stati-stiken: Enskilda brottsoffer vars tillvaro i många fall slås sönder. Ändå fortsätter kriminologer och politiker att trumpeta ut budskapet att brottsligheten inte ökar. Vad är syftet med denna verklighetsförfalskning?
2009 anmäldes 1 400 000 brott. ”Den högst uppmätta nivån sedan statistiken började föras”, skriver Brottsföre­byggande rådet (BRÅ). Kriminologer påstår tvärsäkert att det beror på att benägenheten att anmäla brott har ökat. Det är en delförklaring. Mörkertalet är fortfarande stort, i synnerhet i fråga om våld mot kvinnor, men även i fråga om utpressning, i synnerhet inom restaurangbranschen. Vi kollar­ amerikanska­ actionrullar och ler när gänget stövlar in på restaurangen och erbjuder ägaren ”beskydd”. Scenen är dock verklighet även i Östergötland. Räkna med mer av den varan. Flera kriminella så kallade mc-gäng och kriminella invandrargäng som Black Cobra sonderar terrängen och gör sina framstötar. Så här långt har mc-gängen stoppat Cobras framryckning i Södermanland och Östergötland. Ett vet vi: Fortsättning följer. Narkotika och beskyddarverksamhet är lukrativa branscher för maffian.
Östergötland laglöst land? Så är det självklart inte, men kurvan som speglar brottsutvecklingen talar sitt tydliga och skrämmande språk, och vi ska inte vara så infantilt naiva att vi tror att det räcker med ”information” och ”förebyggande åtgärder” för att komma tillrätta med eländet. Det vi ser är bara början.
Den ökade brottsligheten ackompanjeras av en växande misstro mot etablerade samhällsinstitutioner och ett växande gap mellan medborgare och de politiska partierna, medan det fiiiina folket i välsituerade områden i storstäderna framsläpar sin tillvaro i USA-inspirerade gated communities.Sverige skiktas och förvandlas, politikerna står handfallna, det vi ser är bara början. I bakgrunden dånar ekot av Ebba Gröns ”Beväpna er”.

2 kommentarer:

Rolf sa...

Brått lönar sig inte.
Våldtäkt..kanske en omöjlighet.
En kvinna springer fortare med kjolen uppe, än vad en man gör med byxorna nere.
Skämt åsido, visst är det en skrämmande utveckling.
Tyvärr är ju inte alla "våldtäkter" våldtäkter. Det är lika skrämmande med alla anmälningar som tas tillbaka och som någon ångrar.
Horan visste inte att hon blev våldtagen, förrän hon insåg att checken saknade täckning.
Frågan är vem som är mest angelägen- Den som håller upp eller den som häller i?
Skillnaden är hårfin och allt är inte vad det ser ut att vara, vid en närmare granskning. Be careful out there.

Yvonne sa...

Elände elände, jag vill bli uppiggad och inte nerslagen, nu var jag vitsig utan att det var meningen.