onsdag 24 mars 2010

SÅG & HÖRDE intervju med Barbara Ehrenreich i SVT i kväll. Rena turen, tillfälligheten alltså. What a woman! Boken Nickel and Dimed heter Barskrapad på svenska och är en av de böcker som gjort starkast intryck på Presleydenten. Barbara knegade under en längre tid inom olika låglönebranscher i USA, för att kolla om det verkligen är möjligt att försörja sig som servitris eller städerska. Hon skildrar mötena med vidriga uppdragsgivare, den ena vidrigare än den andra, och föraktet lyser ur deras ögon.
Barbara besökte Sverige i samband med att boken utkom på svenska. Handelsanställdas förbund var inblandat. Jag minns hur Barbara blev förfärad när hon fick veta att den svenska regeringen tänkte besluta om skattesubventionerad städning och hemhjälp.
--- Nåt sånt skulle inte ens George W Bush komma på, sa hon. Och fortsatte med att fråga hur det kunde komma sig att ett rikt land som Sverige försämrar för dom arbetslösa.
Bra fråga. Har du inte läst Barskrapad så gör det, å få en inblick i vilket Sverige Reinfeldt, Olofsson & Co vill ha.
USA-INGER och Sverige-Inger skriver förnuftiga kommentarer i ett inlägg längre ner. Kloka kvinns vimlar det av, men inte i regeringen.
Apropå Sverige -Ingers kommentar apropå ledarartiklen om Handels i Corren: Sedan Dagens Nyheters ledarsida förklarat att det är helt okej att utländska byggjobbare kommer till Sverige och knegar för skitlöner, frågade LO-tidningen hur de fiiiiiina ledarskribenterna ställde sig om lettiska ledarskribenter dök upp och skrev ledare i DN --- kan inte va så svårt --- för en spottstyver, svarade ledarskribenterna att det inte var samma sak. Sen gick ridån ner.
Goodnight sweethearts goodnight -- å glöm inte att läsa Ehrenreich.

1 kommentar:

Martin L sa...

- Jobba de kan Ni inte, men supa det går bra!
- Dä ä en djävla skillnad.