fredag 28 januari 2011

CÖRRENCRÖNICA LÖRDA

Niklas Wikegård, expertkommentator i SVTs hockeykväll, konstaterade i torsdags kväll att hans 12-åriga dotter har en gymnastiklektion i veckan i skolan. Inte klokt, menar Wikegård.Så rätt. Medan Norge, Frankrike, Spanien med flera länder låter eleverna få fler gymnastiktimmar, gör skolan i Sverige sitt bästa för att förvandla eleverna till passiviserade hösäckar.
Läroplanen från 1962: Tre 1-timmarslektioner per vecka. I dag, när den sammanhållna enhetsskolan slagits sönder, är det upp till respektive skola att bestämma hur ämnet Idrott & hälsa ska hanteras. Thomas Bodström, S-politikern som emigrerade, slogs under valrörelsen för alla elevers rätt till skolgymnastik. På sin blogg berättade han om friskolor som saknar gymnastiksal och ersätter gymnastiktimmarna med att låta eleverna fara på lägervecka. En gång per termin. Högst.
LO fortsätter att tappa medlemmar. 82 800 på två år. Raset förklaras till viss del av strukturella förändringar på arbetsmarknaden och högerregeringens deformering av a-kassan. Delförklaringar som inte säger allt.
– Vi tappar väldigt mycket bland ungdomarna, säger Wanja Lundby Wedin i LO–tidningen.Konstigt? Inte alls. Jag vet inte hur många unga som berättat för mig att facket inte är närvarande på arbetsplatserna. Många unga betraktar facket som lika spännande och upphetsande som ett par lappade gabardinbyxor från 1963.
– Vi måste satsa stenhårt på att vända trenden, säger Lundby Wedin. Orden ekar välbekant i skallen. Just det: Hon malde samma mening när jag intervjuade henne år 2000, strax innan hon valdes till LOs ordförande.Vändtrendare Lundby Wedin mot nya djärva mål.
Lejonstaden Linköping: Här arbetar endast 70 procent av befolkningen i åldrarna 20–64 år. Att Linköping ståtar med lägst förvärvsfrekvens i länet brukar förklaras med att stan är en universitetsstad, men det räcker inte som förklaring.Läser Paul Lindvall (M) och övriga styrande högerpolitiker de fakta som kommunens statistikavdelningar spottar ut? En av årets första rapporter har rubriken "Arbetslösheten i Linköping fortsätter öka".
Låg förvärvsfrekvens, hög arbetslöshet, ökade kostnader för socialbidrag – baksidan av framgångsmyntet Linköping.
Dagens Stora nyhet: Datum för årets veteranbilsrally i Björkfors är bokat: Lördag 14 maj. BP–gubben Siewert Jonsson möter Våren med flera fräcka nyheter vid Nostalgimacken.
Kom i håg: Jerry Williams & Rebel Dela Questa i Cloetta Center, 8 mars.

1 kommentar:

Inger sa...

Jag har fått en jättefin födelsedagspresent! En inbjudan till Cloetta Center och JERRY WILLIAMS den 11/3.Gå inte dit den
8:onde Tobbe,då är det nog hockey eller nå`t.Det blir 4:de gången jag ser JERRY WILLIAMS live,senast i Göteborg 2009? Tror jag,kan ha varit 2010.Åren springer ifrån mej!
Och JERRY också för den delen.Han är ju otrolig,den mannen!Så till åren och ändå som en guttaperka på scen.Att och hur orkar han?Och hur länge?
HAN ÄR EN STJÄRNA! Värd att beundras!