fredag 14 januari 2011

LÖRDASSCRÖNICA I CÖRREN

Finns DB Regio Sverige AB, företaget som 2010 tog över tågtrafiken i Östergötland? Företaget är dotterbolag till den expanderande transportjätten och vinstmaskinen Deutsche Bahn. Bossen heter Michael Almenäs. Han är inte lätt att nå. I går försökte jag, det var lika okomplicerat som det är att förlita sig på Östgötapendeln för att ta sig till och från jobbet.
Östgötatrafikens anställda skälls ut efter noter därför att pendeln inte går eller är försenad. Men var finns Michael Almenäs och DB Regio Sverige ABs övriga ledning?
– Vi ser fram emot att kunna visa kunder och huvudmannen Östgötatrafiken att vi kan leverera samma höga kvalitet som vi gör i England och i Tyskland, rapade Deutsche Bahn i ett pressmeddelande sedan DB Regio vunnit upphandlingen av Östgötapendeln.
I samma pressmeddelande heter det att "Det är vårt första uppdrag inom kollektivtrafiken i Sverige." Synd att just pendlarna i Östergötland tvingas agera försökskaniner.
DB Regio ska köra pendeln i 10 år. Minst. Du som undrar vad det är som smattrar i bakgrunden: Det är länets bilförsäljare som applåderar.
Ulf Lundell gör som Östgötatrafiken. Ställer in. Blir ingen konsert i Linköping. Men Jerry Williams kommer. Cloetta Center 11 mars. Boka nu.
Strindbergsfejden tog fart med Den Stores artikel i Afton–Tidningen 1909 och exploderade med full kraft 1910. August Strindberg stöddes av ungsocialisterna i kampen mot högerns tjuvsamhälle.
I dag styr högern åter, politiskt och ekonomiskt, med media och universitet som pålitliga kolportörer av "den enda vägens politik" (Carl Bildt).
Vad gör författarna? Debatterar Björn Ranelids medverkan i fjoll– och fjantprogrammet Let´s dance i TV4.
Peter Englund är ständig sekreterare i den illustra samlingen Svenska akademien. Den har samma roll i dag som den hade då Strindbergsfejden rasade. Alltså är det logiskt att akademiens nuvarande ledamöter inte opponerar mot högerregeringens demonstrativa ointresse inför Stridbergsåret 2012.
Å andra sidan: Strindberg överlever allt, inklusive högerregeringar och mossiga akademier. Strindberg är inte som Heidenstam, som hålls vid liv med hjälp av konstgjord andning. Strindberg är på riktigt.
Efter gårdagens krönika: Ännu ett mejl om Försäkringskassans bedömningar. Annelie berättar om kassans agerande under hennes av läkare styrkta sjukdom under graviditeten.
Döp om Försäkringskassan till Utförsäkringskassan.
Trevlig helg i slott & koja – snart kommer våren till BP Nostalgimack i Björkfors!

2 kommentarer:

Benny Johansson sa...

bra, trodde att du hade dött.

Anonym sa...

jösses!!! Nu hade Du samlat på Dig En del...