onsdag 19 januari 2011

VÄRT ATT VETA: När Frida Wallberg fajtades och vann VM-titeln i november 2010 hette det att det var den första VM-fajten i boxning som utspelats i Sverige. Fakta: Den första VM-matchen avverkades den 14 september 1968, med -- så klart --Frida Wallberg Edwin Ahlqvist som promotor. I ena ringhörnan Jimmy Ellis, i den andra Floyd Patterson.
ELLIS var Champion (WBA) och vann knappt på poäng. Många ansåg att Floyd borde fått poängsegern. Samme Floyd som vann VM-titeln första gången 1956, då han kncokade pipskägget Archie Moore. Efter fajten mot Elllis gick Floyd ytterligare 10 matcher. 1972 besegrade han hardhittern Oscar Bonavena och gick upp mot Muhammad Ali. Matchen bröts i sjätte ronden. Floyd avled 2006. Ellis gick ytterligare 20 matcher, förlorade fem, den sista mot Joe Frazier 1975. Jimmy lever fortfarande men sägs lida av dementia pugilistica. Så kan det gå.

2 kommentarer:

Christer sa...

"Kul" ord, dementia pugilistica, men det tragiska är väl att för många boxare drabbats av det. Som Ingo och Ali och Floyd också om jag inte har fel. Har du läst din namne Torbjörn Säfves bok om Siki, måste vara en av de bästa boxningsböcker som skrivits.
Hör av dig om du har vägarna förbi.

Rolf sa...

Snart lunch och dagens visdomsord
" Att tänka rätt är stort. Att tänka på dagens rätt är större "
Eller hur Tobbe? Ärtsoppa o pannkakor på Kasken kanske.