torsdag 29 december 2011

FREDASSCRÖNICA CÖRREN

December 1962: Statsminister Tage Erlander berättar en Värmlandshistoria i Hylands hörna och blir Tage med svenska folket. Erlander antecknar i dagboken att hans tv–framträdande "inte tycks ha nämnvärt skadat mej eller partiet".Besöket hos Lennart Hyland inträffade några månader efter valet som gav Socialdemokraterna 50,5 procent av rösterna. Begreppet hybris existerar inte i statsministerns medvetande. Tvärtom. Självkritiken är ständigt närvarande. Läsningen av den tolfte volymen av Tage Erlanders dagböcker bekräftar min tidiga bild av Erlander som dels en genuint äkta och sympatisk person, dels en reflekterande, både ambivalent och kraftfull politiker, hela tiden med folkets bästa för ögonen. Dagboksvolymerna är en gnistrande grann guldgruva för den som intresserar sig för och vill förstå Sverige och Europa efter det andra världskrigets slut.1961/1962: Kubakrisen, Kongo, Berlinmuren, Sverige och EEC – de dramatiska händelserna staplas på varandra. Jag imponeras av och gläds över Erlanders klarsynta reflektioner i fråga om svenskt medlemskap i EEC. Han är positiv till Sveriges medverkan i Europasamarbetet, han resonerar ingående med kollegor i Europa, och Sveriges ansökan om associering till EEC tillsammans med andra neutrala länder är en logisk konsekvens av Sveriges neutralitet.


Oro över Sovjetunionens militära upprustning, besök hos John F Kennedy ("en stor president"), tankar om individens valfrihet och samhällets stöd, irritation över oppositionen som inte "tar några hänsyn till kravet på sparsamhet med statens finanser" – plus anteckningar om den privata sfären: Den rörande omtanken om Aina, hustrun, tankarna i samband med moderns död, den himlastormande glädjen över det första barnbarnet. Så kompletteras bilden av Tage Erlander.

Plus humorn, den ofta lakoniska, inte sällan självironiska, så underbar!1961 har Tage Erlander, 60 år, varit statsminister i 15 år: "Trots min dåliga rygg och allt arbete som hopar sig på mitt skrivbord, sitter Aina och jag nu här och skakar i en gammal andraklasskupé för att söka oss till Uppsala, där vi skall möta en annan vansinnig svensk styresman, Erik XIV."

Dagböckerna ges ut av Sven Erlander på Gidlunds förlag. Läs dem – de skrevs när Sverige stöptes om och blev ett välfärdsland där drömmar om utbildning och arbete förverkligades.

9 kommentarer:

Inger sa...

Ett stycke Svensk historia,som jag skulle vilja att mina barn och barnbarn och deras kamrater läser.För att dom ska kunna se bakåt och förstå och vara tacksamma ,för det dom har idag.Läsa på,förstå och vara rädda om Socialdemokratin!
Att dom ska:Se te att göbber o kärringar huker sej i bänkera,när Reinfelth någon gång böjer sej.
Lita inte på det!Han bara laddar om!!!

Rolf sa...

Vad är detta för djävla vandetta mot kungahuset?
Om Silvias pappa var nazist, so what? Vad kan hon göra åt det? Om kungen var på porrklubb och roade sig med strippor, so what! Han behöver nog lite omväxling. Har inte massmedia viktigare saker att gräva i än detta. Det är ju skrämmande. Låt monarkin vara ifred, så länge vi vill ha dom kvar.

Inger sa...

Håller med dej Rolf!Det är ,som Silvia sa:ett drev!Låt henne och övriga familjen vara ifred!Silvia är ju inte nazist.I så fall hade vi ju haft något att bita i!
Såg programmet ikväll och förundras över Drottningens midja.
Hon har säkert samma mått som när hon gifte sej.
Det har INTE jag!!!

Torbjörn sa...

Inte jag heller. Inger. Apropå skriverierna om Hans Majestät (det finns som bekant bara en Kung) så är det lite konstigt att journalister sätter sån tilltro till en billig nattklubbsgangster hemmahörande i juggemaffian som är ute efter att håva in lite extra kosing.

Torbjörn sa...

Silvia är för övrigt ful men det har ju inget med saken att göra. Victoria verkar trevlig å naturlig.

Rolf sa...

Ett lyft till och hon får pipskägg. Midjan har nog också fått sig en omgång. Oskuret är nog inte bäst här.
Hon verkar som sagt trevlig och rar, så låt monarkin vara ifred, så länge den finns till. Kungen lever, leve kungen.
Gott Nytt År dessutom. Ingen FF idag. Det hade annars suttit fint, så här inför dom skälvande sista dagarna av 2011.

Torbjörn sa...

KUNGEN = ELVIS. Today, Tomorrow & Forever. Amen.

Rolf sa...

Today tomorrow ....ska jag köpe en toy åt da. Finns Toy fortfarande?
2 travtips V75 i morgon. Lopp 6 häst nr 1 och 9. I lopp 7 häst nr
1 och 3.
V65 1 jan-på söndag. Lopp nr 7 häst
nr 2 och 12. Lycka till!
Dä hängde hästkött på vägga, dä va så färskt så dä gnägga.
Ta en spik Harryboy Tobbe på valfri dag, eller båda och fyll bara i hästarna jag föreslagit och låt maskinen fylla på resten, beroende på vilken insats du väljer. Jag skulle nog minst spela en hundring i morgon och kanske
50,- till söndagen. Jag har fått in nya V86 2 ggr sedan start. 754,- första gången(3 sjuor) och 5 900,- för 2 veckor sedan med 8 rätt dvs alla. V86 har bara funnits i 4 onsdagar hittills.
2012 invigs med en majskolv
och en step på parkettgolv. Inga klackar i taket alltså....än!
Gott Nytt År!

Torbjörn sa...

Jag hängde på nåt slags erbjudande om V65 i tobakshandeln itorsdags. 32 spänn. Men hur i helvete vet man om man har vunnit, inte fattar jag hur det där fungerar.