fredag 30 december 2011

LÖRDASSCRÖNICA CÖRREN

Slåss med troll, befria prinsessor, döda varulvar, det är att leva.Skrev Strindberg. Nyårsafton. Vem bryr sig. Julen doftar tindrande pinuppa anno 53, nyårsfirandet andas ruggugglans hysteriskt desperata sång. Men visst önskar jag folk gottnyttår.– Gott nytt kakor, säger jag till damerna bakom disken på Richts Konditori. Richts i Kisa, Gamla Kondis i Vadstena, Sandelius Konditori i Åtvidaberg. Etablissemang som håller den klassiska traditionen vid liv. Men var är jukeboxen?
2011: Året då Socialdemokratins existentiella kris exploderade inför öppen ridå, medan Moderaterna surfar fram på en framgångsvåg som orsakar kallsupar hos Göran Hägglund (KD) och Annie Johansson (C). Media fungerar mest som ett annex till Moderaternas propagandasekretariat. Idoliseringen av Reinfeldt/Borg/Bildt nådde sin orgasmiska klimax i DN för ett tag sen: "Alla som sett honom i svart, åtsittande t-tröja (och det är många) vet att det gett resultat: Anders Borgs pondus är inte bara intellektuell, utan även fysisk. Hans utstrålning tar plats", skrev Ulrika By.
Årets ekvation: Vägd kissblöja på hemmet+bonus+skatteparadis= Carema.
Årets fråga som aldrig fick ett svar: Sponsrar Carema Moderaterna?
Årets mest Avslöjande Statsmannacitat: "Man får stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt." (Reinfeldt i SvD på frågan hur en utförsäkrad ska kunna försörja sig på 7000–8000 kronor i månaden.)
Årets ord: Prispress (allt färre anställda inom omsorgen, kollektivtrafiken med mera, tvingas slita hårdare när politikerna låter privata företag tjäna storkovan med skattebetalarnas pengar som insats).
Årets Gnälligaste: Småbarnsföräldern som gnölar över bristen på "egen kvalitetstid" eller pensionären med hög ATP som ser svart för att det blev bara en utlandsresa i år.
Årets mest uttjatade Formulering: "Jag känner mig kränkt" (småbarnsmamman som inte får amma på restaurang, med flera.)
Årets mest Avslöjande citat: "Höginkomsttagarna betalar mindre i skatt i relation till låg– och medelinkomsttagarna" (Daniel Waldenström, professor, Uppsala, i Dagens Industri.
Årets Det började så bra på alla sätt å vis, men sen...: Håkan Juholt.
Årets mest Tvättäkta Make: Han som ska maskintvätta tröjan och frågar hustrun vilket program han ska använda. "Kolla vad det står på tröjan", säger hustrun. "Manchester United", svarar maken.
Årets Artist: Elvis Presley.
Årets Citat: "Jag är förbannad. Jag saknar mitt land och jag saknar mitt parti Socialdemokraterna (Ulf Lundell i Dagens Industri (!)).
Årets "Blir bara Bättre & Bättre": The Hub Caps.
Gott Nytt År – Strindbergs år!

2 kommentarer:

Inger sa...

Det kunde inte sägas bättre,
ÅRETS CITAT!
Jag är förbannad.Jag saknar mitt land och jag saknar mitt parti
Socialdemokraterna.

Göran Holmberg sa...

Jag är övertygad om att många skriver under detta citat. Det ser inte ut som att någon vändpunkt är i sikte, då Allianspartierna med god hjälp av tidningar, TV och radio lyckats övertyga en majoritet av de förvärvsarbetande om att den personliga ekonomiska situationen är viktigare än allting annat. Jag hör av medelålders och yngre arbetskamrater hur Socialdemokraterna förknippas med bidragspolitik medan Allianspartierna representerar de arbetande. Det kaos och den otydlighet som kännetecknar den Socialdemokratiska ledningen och politiken gör inte saken bättre.