fredag 23 oktober 2009

LÖRDAGSKRÖNIKA CÖRREN

RYKTET HAR JAGAT oss i hälarna sedan Åke Karlsson, fotografen, och jag började följa Bana 2 i Electrolux våren 2007. Ryktet som påstår att spistillverkningen flyttar utomlands. I går kablade Electrolux ut nyheten att företaget ska "utreda en möjlig utfasning av spisproduktionen vid fabriken i Motala". Beskedet damp ner fyra timmar efter det att Husqvarna redovisat sina planer för komponenttillverkningen i Ödeshög: Försäljning. På bilden ser du Maggan och jag. Maggan är numera pensionär, avtackades av de övriga spisbyggarna vid Bana 2 för drygt ett år sen.
FREDAGEN stegrade sig, sparkade bakut, som en hovspark i arslet på dom som hävdar att krisen är över. Rättare sagt: Som en påminnelse om hur farligt den inhemska industrin lever. Konkurrensen från utlandet – läs länder med så kallat lågt kostnadstryck – är mördande och slår med förödande kraft mot jobben och de anställda i Sverige. Kommer därtill att aktieägarna saknar tålamod och trissar upp förväntningarna till groteskt verklighetsfrämmande nivåer.

ÅTER TILL ELECTROLUX: Jag har följt utvecklingen på nära håll i flera år. Abstrakta begrepp som ökad produktivitet och effektivisering har konkretiserats när Erika, Madeleine, Jan, Tommy, Bert och de övriga trimmat och vässat produktionen. Det som hänt sedan Åke och jag stövlade in första gången 2007 sammanfattas bäst med orden produktionsstrategisk revolution.

SÅ KOM FINANSKRISEN. Stora delar av marknaden rycktes undan. Från 320 spisar per dag på Bana 2 till ungefär 180.

OLA FORSLUND är platschef, med djup förankring i industrins Motala. Han ger inte slaget förlorat förrän koncernstyrelsen säger: Nu är det slut. Ett exempel: När facken på Dometic konsulterar löntagarkonsulter, åker rapporten i papperskorgen. Oläst. Forslund förklarar att den rapport som IF Metall och Unionen låtit göra kommer att "vara med som underlag i den nu påbörjade utredningen". Ytterligare ett exempel: Forslund och den övriga ledningen har redan tagit kontakt med kommunen, i syfte att mejsla fram en strategi för industrins utveckling. DET VIKTIGA är att inte ge slaget förlorat. Möjligheter finns. Viss produktion (miniköken) blir kvar, annan måste räddas kvar, och den kan i bästa fall kompletteras med åtminstone delar av Dometics tillverkning.

SÅ GÅR TANKARNA. Men mest kretsar de kring Erika, Madeleine och övriga spisbyggare. Ryktet har sprungit i fatt Electrolux.

11 kommentarer:

Berta sa...

Är det 320 som spisar varje dag. Stor matsal!!

raimo sa...

FÖR JÄVLIGT. Du träffar på spiken när du skriver om aktieägarnas krav, det finns ingen chans till långsiktighet och att Electrolux lägger ner i Tyskland är inte att tänka på. Det är mycket dyrare.

Eivor Lönn sa...

Tråkigt med Electrolux, Husqvarna och Malte Månsson. Nej, vi har nog inte sett slutet än. Ha en treblig helg önskar jag och maken.

Anonym sa...

Kapitalism, kapitalism. Å nu har sosseägda Folksam tagit min gamla mors begravningspengar.
Tro fanken att det behöver vakter på Folkskams kontor. Rollatoruppror på gång.
Dags för oss som fortfarande kan gå utan kryckor att resa oss ur soffan och sluta oss till leden för ett mänskligt samhälle.

Bettans krypin sa...

henke o jag har flera kompisar som jobbar på elux, bla andra jonna som jobbar på miniköket----bara att hoppas att de får vara kvar men så verkar det förståss inte
jag är ledig i helgn så vi bara slappar++++hallå tobbe vet du att det är två månader till julafton idag??????
ha det gott i helgen alla!!!!!!!

Rolf/Anki sa...

Spänn säkerhetsbältena.....lördagsfråga inom kort. Vi ska bara bli klara i tvättstugan först.

Rolf sa...

Vi söker en roman.
100 år innan den gavs ut föddes han som blev sheriff i Tombstone.
100 år efter att författaren föddes var det skottår och man åt nog ärtsoppa till lunch.
Författaren har namnsdag den 18 mars men turnumret är nog 15
Den filmades 5 år efter att den kom ut i regi av "Torstensson".
Man visste inte om det var vägdamm eller cigarrök i vissa scener,lycka till.

kusin vitamin sa...

Jag känner verkligen för "spisbyggarna". Man är aldrig säker på något angående våra "Jobb" nuförtiden. Tänk Pappa jobbade 50 år på Facit mamma 30!!!
Sådant kommer aldrig mer att förekomma,men det var då det!!
Bra Torbjörn! Jag beundrar dej, hur du lever dig in i arbetarnas villkor på golvet. Vill höra mer om " studiebesöket" på Elux.
kram kusin christina.

Rolf sa...

Dansbandskampen!!!! Var har dom hittat all skit. Bland det värsta jag hört och då har jag hört en del,under mina 30 år som dansbandstrummis. En framgångsfaktor i branschen, är till att börja med en bra sångare,men det hade ingen av dom här hittat. Man får verkligen hoppas att kvalitén blir högre efter hand. Jag ska själv åka till Strängnäs 14 nov. för att skriva om "eländet" och en markant förbättring förväntar jag mig då.

Rolf sa...

Nu ska jag lyssna på en platta, som inte kommer från Motala el
e-lux. Dom skulle också sopa banan med alla band i den här omgången.
Claes Löfgrens orkester. Varför har inte Ni anmält Er? Vilken sångare, om man nu gillar dansband.
Vad gör alla förresten? Ni sitter väl i soffan och nickar lite halvfulla med blyhaka eller gamnacke, hitt på nåt!

John Blund sa...

Ställ tillbaka klockan 1 timma, så kan Ni slumra en stund till.