fredag 9 mars 2012

CÖRRENCRÖNICA LÖRDAG

Pendeln svänger. Jag minns min skoltid i Vadstena. Att komma hem och gnälla över lärare eller för många läxor var inte lönt. Tänkte på det när jag för ett tag sen talade med en lärare i högstadiet. Lärarn sa ungefär så här: "Numera förklarar många föräldrar att de känner sig kränkta när jag påpekar att deras barns uppträdande lämnar en del i övrigt att önska."
– Många föräldrar menar att hemuppgifter för barnen inkräktar på familjens personliga sfär, säger läraren.
Ja jäklar. Inte konstigt att anmälningarna till lärarutbildningarna minskar.
Samrealskolan, Vadstena: Vi hade respekt för lärarna. En gång fick vi en kvinnlig vikarie som var så hutlöst snygg att vi längtade till nästa skoldag innan dagens var slut.
En av alliansregeringens första åtgärder var att banta Arbetsmiljöverket. Uppsökande inspektörer försvann. Högerregeringen betraktar arbetsmiljöarbete som en kränkning av arbetsgivarens integritet. Nu drar Arbetsmiljöverket i gång en "bred insats för att minska kvinnors ohälsa i arbetslivet". 1 500 inspektioner. Industri, byggen, äldreomsorg, handel, sjukvård. Mer krävs. Facken måste bli militantare. Delade turer, timanställningar, springvik, uppsägning pga graviditet. Kvinnor som utbytbara komponenter. Sverige 2012 stinker.
Per I Gedin, årets Övralidpristagare, intervjuas i Corren och säger att Heidenstam var "närmast socialist och hela tiden samhällsengagerad på ett vänsterliberalt sätt". Okunnigt dravel eller medveten historieförfalskning?
Jag reprisläste nyligen Cavefors utgåva av Strindbergsfejden. 465 inlägg på 1 066 sidor. Fejden: En kraftmätning mellan de nationella/högern och arbetarrörelsen. Den senare, i synnerhet ungdomsförbundet, slöt upp på Strindbergs sida. Heidenstam gjorde sig till tolk för högern. Hans förakt för den organiserade arbetarklassen är den frustande flåbusens, fast i frack och ordnar. Heidenstam om Strindberg: "förfallets diktare", "fullblodsbarbaren", "en förlupen träl".
Lite rörande är det allt: Att borgarhögern inte kan förlika sig med tanken på att Strindberg lever i folks medvetande, är läst, medan Heidenstam är makulatur.Jag får mejl från Thomas Almqvist, bibliotekarie i Norrköping. Där uppmärksammas Strindbergsåret. Utlåningen av böcker av Strindberg har ökat med 32 procent.
Vinster i FredagsFrågan: 4 lunchbiljetter Restaurang Kasken, Linköping, Sten Berglinds bok Uppväxt med Elvis (sponsor Akademibokhandeln, Linköpings City), 2 burkar av Bernt Linds Lyxsenap med honung, filmen (dvd), 5 Corren–triss.
Många svar. Ligger rejält efter med svarandet. Mejl från Tomas Lindgren, Linköping: "Efter ett kort uppehåll under torsdagen fortsätter nu det internationella mansåret."
Sorry, Fräckis får inte plats. Skärpning utlovas.

5 kommentarer:

Rolf sa...

Tolgfors har nog satt sin sista mina, potatis förstås!
100,- här också.

Örjan sa...

På tal om fräckisar. Vet du Tobbe, vad det är för skillnad på sex och Lego?

Torbjörn sa...

6 och lego.......njet.

Örjan sa...

Ja Tobbe, då är det nog bäst att du håller dig dig Lego!!

Örjan sa...

håller dig till Lego!