fredag 23 mars 2012

CÖRRENCRÖNICA LÖRDAG

Vårsol. Våffeldag. Snart påsk. Pånyttfödelse. Min älskade mor somnade in på långfredagens morgon för tjugo år sedan.
Cancer.
Därför upplever jag ofta vårsolens strålar som kärnvapenbestyckade missiler rakt i hjärtat. Då läser jag Dan Andersson: "Men härlig härlig våren kom/vart år i rosor klädd/fast sorgens skymning sökte oss/och blekte kindens färg."
Sitter och längtar till Omberg. Vägen från Turisthotellet till Borghamn. Himmelskt panorama. Vätterns vaggande vågor, horisonten som aldrig tar slut: "Se vårens himlar brinna till Guds och stjärnors lov!"
Där, vid Västra väggar, satt Jan–Erik Bolling och jag en försommardag 2011. Drack kaffe. Käkade äggmackor. Såg storsjöodjuret. Rekordmånga "Gilla" på Facebook.
– Kan du förklara varför det är för dyrt att anställa fler i äldreomsorgen men inte för dyrt att subventionera McDonald´s med våra skatter? mejlar Eivor i Linköping. Nä, Eivor, den allianssnickrade ekvationen övergår mitt förstånd. Men pengar finns: 74 miljarder i jobbskatteavdrag, 16 miljarder till sänkta arbetsgivareavgifter, 14 miljarder till Rut och Rut, drygt 5 miljarder till sänkt restaurangmoms.
Det våras för soppköken. Bilden på den långa, ringlande kön vid Sankta Clara kyrka i Stockholm valsar runt i sociala medier och tidningar världen runt. Bilden av det nya Sverige.
Mitt Sverige heter LOs nya kampanj. Startar i april. Finns på Facebook redan nu. Kampanjen är i bästa fall ett tecken på att LO är på väg att vakna upp efter en lååååååång vinterdvala. Men vad hjälper det – egentligen? Näringslivet och dess närstående nätverk förfogar över så stora propagandaresurser att indoktrinera oss med att facken måste höja medlemsavgiften med flera hundra spänn per medlem för att komma i närheten av högerlobbyns ekonomiska resurser.
Ny opinionsundersökning: Centern backar. Det våras för Förnuftet.
Innebandy, kvalishockey, basket, handboll. Jag gäspar käken ur led. Men: Snart allsvenskan med ÅFF! Lästips: Peter Mildaeus fotbollsblogg corren.se
Lundin Petroleum: De institutionella aktieägarna drar örona åt sig efter de senaste uppgifterna om oljebolagets agerande i Sydsudan och Etiopien: Lokala krigsherrar och barnsoldater. Sveriges utrikesminister säger inget. Han satt i styrelsen när Lundin etablerade sig i Etiopien.
Robert Nybergs teckningar och pratbubblor: Lika geniala som klarsynt avslöjande. Typ den här: "Vad sa ledningsgruppen när du ville ha heltid och en fast tjänst efter 16 år?"
– Att girigheten verkar breda ut sig.
Dan Andersson reste till Amerika i april 1902. Hundra år senare toppade Elvis listorna i 21 länder. Jag – en kunskapsgigant av Guds nåde.
Trevlig helg – "all ängens rosor ropa, kom ut till oss och sov!"

12 kommentarer:

Rolf sa...

Jag är ute på balkongen i kortbyxor och t-shirt och en kall bira i näven. På grillen ligger en tornado, som ska serveras med bajsinäsansås och lite sallad senare. Jag fixade Mathias fredagsnöt, ur Pandoras ask. Det kanske någon hörde på radion nyss. Trevlig helg alla bloggare, facebookare och annat löst folk.
Gud, vad ont det gör när knoppar brister, och ännu värre när brister knoppar och plånboken är tom och kronofogden knackar på dörren. Det gör han inte nu i alla fall, för han är ledig. Det kanske blir en tequila till kvällen, med lite citron och salt. Gott eldvatten, som indianen sa.

Rebecka sa...

NU VET JAG SVARET TACK ROLF

Hedlund sa...

Eftersom du är inne på min favorit Dan Andersson så får du en favorit här,.
Det finns ej ord för sången om dem som levat glömda,,men tysta gjort sin gärning,för smickrets visor gömda i härens djupa led,för dem som tåligt burit det ingen ville bära,för dem vars namn ha saknats där hjältar skördat ära och stormän glömt sin ed.......
Kram.....

Eivor Lönn sa...

Roligt att Dan Andersson nämns, han lever för alltid. Åtminstone gör hans dikter det och Till min syster är en av de vackraste jag vet. Hans dikter kan sjungas eller läsas till både dop, bröllop och begravning men Hedlunds stycke kan jag inte placera. En trevlig helg till alla bloggläsare önskar jag.

Inger sa...

Dan Andersson/Sofia Karlsson= en härlig kombination.Och den vackra
"Julvisa i Finnmarken"går det alldeles ypperligt att lyssna på en vårkväll som denna!

Rolf sa...

Ikväll ska vi till grannen på lite lättspytt, på balkongen. Han är förresten barberare i det civila. Han sjunger kass. Vi har testat honom på vår karaokemaskin, och det var nästan så skivan sprack. Kan han vissla på en hund månntro?
Skål alla BL/GR/oggare.

Rolf sa...

Är det ingen av Er bloggare, som löser Correns båda helgkryss? Det kunde vara bra med lite utbyte av ord.

Benny Johansson sa...

helgkryss är för pensionärer

Rolf sa...

Duktiga sådana Benny.

Inger sa...

"Smartare än en 5:te klassare" såg jag igår.Jag behöver gå om!!

Carl S Connor sa...

Omberg, ett av mina favoritställen från barndommens semesterresor. Skogen där var så vacker. Vi bodde på vandrarhemmet, hette det Stocklycke?

Vad jag minns luktade det kål i alla vandrarhemskök på 60-talet. De gästande tyskarna de verkade finnas på varenda vandrarhem, kokade alltid kål till kvällsmat, i alla fall i mitt minne...

Inger sa...

Omberg,ett stycke Paradis på jorden,där alla fyra årstiderna får visa upp sin egen tjusning och prakt.