tisdag 25 augusti 2009

Krönika Cörren tisdag

HÖSTEN TRAMPAR i farstun, skymningen tätnar tidigt, och i skydd av mörkret ruvar alliansregeringen på nya påhitt. Somliga påstår att ministären Reinfeldt är handlingsförlamad, att dess verktygslåda ekar av ödslig tomhet, men så är det inte alls. Strategin är omsorgsfullt utformad och målet är ett: Att med skattesänkningar som massiv murbräcka destabilisera och urgröpa den kollektivt finansierade välfärdssektorn. Moderaterna pratar inte om systemskifte längre – de genomför det, med stöd av övriga borgerliga partier.
SKATTEKVOTEN har sänkts från 51 procent till 46 procent av BNP. I klartext betyder det mindre pengar till offentlig sektor – som just nu står inför ett stålbad som får krisen på 90-talet att blekna.
IDEOLOGERNA i det moderata partikansliet vet exakt vad som ska göras för att genomföra den marknadsliberala revolutionen. Sänka inkomstskatter, successiva försämringar av socialförsäkring och a-kassa (som kallas bidrag) är tändvätska för en accelererande privatisering av den offentliga sektorn och för framväxten av det låglöneproletariat som är en förutsättning för raserandet av kollektivavtalen.
VÄLJARNA tycks dessbättre inse konsekvenserna av regeringens politik. Enligt en undersökning gjord på uppdrag av TCO sågar 81 procent regeringens "jobbpolitik". Andelen kritiska lär knappast minska efter statsministerns sommartal i lördags.
KRISEN är manifest och slår blint. Den nödvändiga krispolitiken borde ha spikats redan i våras, men än är det inte för sent att sjösätta den arsenal som måste till:+ stimulera bostadsbyggandet+ särskilda insatser för att sätta snurr på det eftersatta underhållet av offentliga lokaler och byggnader+ massiv resursförstärkning till kommuner och landsting+ snabb igångsättning av byggandet av järnvägar, vägar och annan infrastruktur+ skrotningspremie för bilar+ skrotpremie för uttjänta kylskåp (enligt Electroluxchefen Hans Stråbergs förslag)+ uppgradering av arbetsmarknadspolitiken Enligt Konjunkturinstitutet raderas 300 000 jobb bort från den arbetsmarknadspolitiska kartan åren 2009-2011. Arbetslösheten stiger till närmare 12 procent. Allt medan regeringen orienterar efter sin ideologiska kompass i stället för verkligheten.

4 kommentarer:

Åke sa...

Hästen trampar i farstun men ingen reagerar ändå.

Helena sa...

Att ge "mer i plånboken", genom ytterligare skattesänkning var inget nytt av Reinfeldt. Lika bensäkert var det att några förbättringar i A-kassan uteblir.

Medan grannen med arbete väljer att stödja regeringen och få dessa hundralappar mer i månaden kommer den arbetslöse eller sjuke än längre ned i klass Sverige.
Inget lätt val... inte förrän man står där just utan arbete eller är sjuk !

Åke sa...

Det är bättre att vara rik och frisk, än sjuk och fattig.

Inger sa...

Jag vet att jag sagt det flera gånger förut, och jag säger det igen. Sverige kan se hur det blir om den nuvarande politiken (=Bush play book) fortsätter.
Det kommer att bli i Sverige som det nu är i USA. En vidgad klyfta mellan den ekonomiska överklassen och de som jobbar för att överklassen skall bli rikare. Som i USA kommer aktieägarna att styra landet istället för medborgarna.
Se bara på den vansinniga debatt som nu äger rum i USA för att få "allmän"sjukvård. Försäkringsbolagen kommer att vinna. De har under åren gett massor av mutor till congressmedlemmarna.