onsdag 19 augusti 2009

SAHLIN PEKAR PÅ SKILJELINJEN

BORGERLIG media låtsas att Mona Sahlins sommartal i Nacka kretsar nästan uteslutande kring kravet att kvinnor ska kvoteras in i aktiebolagens styrelser. Borgarmedia vet att kravet saknar folklig förankring.
DEN SOM LÄSER Sahlins tal får sig någonting helt annat till livs. Talet formar sig till en det solidariska välfärdssamhällets höga visa. Här finns embryot till det manifest som förhoppningsvis attraherar arbetarklassen och stora delar av medelklassen inför valet 2010. Vad som krävs ytterligare – förutom de konkreta besked i enskilda sakfrågor som följer inför valrörelsen – är att det hos Sahlin tydliga genusperspektivet länkas samman och knyts ihop med det distinkt tydliga klassperspektivet. Då kan det bli åka av...
FÖLJANDE mening i Sahlins tal är central: "Ska vi använda politiken för att gemensamt investera i nya jobb och nya möjligheter – eller ska vi medvetet använda politiken för att öka skillnader och fördjupa klyftor mellan människor och delar av regionerna i vårt land?"DEN KLASSISKA skiljelinjen utgör det vibrerande kraftcentrum i vilket valrörelsen 2010 utspelar sig. Det marknadsliberala systemskiftet ångar på, och i bakgrunden, stödd av en armé av ledarsidor och övriga propagandaplakat, ekar taktfast det nyliberala mantrat om att begränsa den politiska sfärens verkningskrets.
MONA SAHLINS sommartal, med upprepade hänvisningar till vänstern och de gröna, visar att det rödgröna triumviratet är på väg att forma den gemensamma plattform för en solidarisk välfärdspolitik som är ett måste för att de ska vinna nästa val.

1 kommentar:

Helan och Halvan sa...

Inte ens Sahlin´s pekande kan rubba en nolla i kommentarsfältet, men vi kan.