tisdag 18 augusti 2009

POLITIK FÖR VÄXANDE KLYFTOR

HELENA, Queen of Mjölby -- http://himmelenellerhelvetet.blogspot.com/ --- uppmanar mig att lägga in mitt pladder i Corren på bloggen. Helenas ord är min lag, så här kommer tisdagens Correntexter:

JOBBEN OCH VÄLFÄRDEN står i centrum när valrörelsen eskalerar om ett år. Valet 2010 utspelar sig med en brinnande arbetslöshetskris som bakgrund. Konjunkturinstitutet räknar in 539 000 personer i de arbetslösas led 2010. 12 procent! Eftersom högerpartierna raserat a-kassan tvingas majoriteten av de arbetslösa att leva på mellan 60 och 75 procent av den tidigare inkomsten. Endast 20 procent av de arbetslösa som haft ett heltidsjobb kvitterar ut 80 procent i a-kasseersättning. Det slår med full kraft mot konsumtion och tillväxt.
KOMMUNSEKTORN tar smällen när riksdagens borgerliga majoritet prioriterar skattesänkningar framför en expansiv, efterfrågestimulerande finanspolitik. När moderaterna – som styr regeringen – hissar skattesänkarseglet på nytt flaggar de för en politik som styr mot dramatiskt växande klyftor. Mellan pensionärer och yrkesarbetande. Mellan de som har jobb och de som står utanför. Högerns stora, omvälvande systemskifte är skattekvotens successiva sänkning. Ju lägre skattekvot (borgarna säger skattetryck), desto mindre resurser till den offentliga sektorn. Vilket bäddar för fortsatta privatiseringar.
90 PROCENT av landstingens och kommunernas kostnadsmassa är kopplad till vård/omsorg. Utan ett rejält tillskott väntar massivt vältrande vågor av uppsägningar.
RASET I sysselsättningen betyder att antalet sysselsatta minskar med 300 000 personer – på samma gång som den aktiva arbetsmarknadspolitiken ligger i spillror. Kommande vinter utförsäkras många arbetslösa och tvingas till socialen. Moderaterna och folkpartiet aviserar ytterligare skattesänkningar för de välsituerade. I september 2010 får folket säga sitt. Håll ut.

Inga kommentarer: