fredag 21 augusti 2009

Lördagskrönika Corren

KVART I TIO, fredag förmiddag, Correns redaktion i Kisa. Lindqvist maler på om bakelser och wienerbröd till kaffet. När han möljer som värst och drunknar i slutsatsen att bananbakelse slår Napoleon, plingar det i mejlboxen och konstnären Björn Svensk frågar om jag kollat utställningen på Passagen i Linköping.
DEN SKA jag se nästa vecka. Svensk tillhör mina favoritkonstnärer. Han och Erland Cullberg. Flera av Streetpack Cruisers medlemmar figurerar på Björns tavlor på Passagen. Palle, Matsa och Kristina bland andra. Just det, glöm inte: Öppet hus hos Streetpack, Åsmesta, Linköping, idag 12-18.
JAG ÄR inte där. Jag är på fölmönstring i Västervik. The Rose trampar otåligt i hagen, hon vill iväg och visa upp sig. Fyra månader, suveränt stolt och ståtlig.
MÅNGA ARBETSLÖSA tvingas vänta flera månader på ersättning från a-kassan. Skrivs inte mycket om det i tidningarna. Borgarpressen försäkrar att de hutlöst långa väntetiderna absolut inte har något med regeringens politik att göra. Men så är det. Högerregimens många förändringar av regelsystemet ökar den administrativa bördan hos a-kassorna och tvingar många arbetslösa till socialen.
DEN "NYA" arbetsmarknadspolitiken: Många erfarna arbetsförmedlare kastas ut, in kommer unga, fräscha "coacher" (helst från ett privat rekryteringsföretag, gärna nyetablerat) som har till uppgift att lalla med arbetslösa och framför allt inpränta hos den arbetslöse att ansvaret för arbetslösheten ligger hos den enskilde individen.
LINDQVIST GRYMTAR att han vill ha Prinsessbakelse. Fråga: Hur kan någon frivilligt avstå från kött? Att bosätta sig på en öde ö, liggande på en rostig spikmatta eller att va vegetarian – ungefär lika kul.
ALLIANSPARTIERNA samlas på Harpsund. Media babblar om en förestående "satsning mot arbetslösheten". Fantastiskt. Först spränger högerpartierna arbetsmarknadspolitiken i bitar, när de sen återställer delar av den beskrivs det som en storslagen satsning.
VÅRDVAL ÖSTERGÖTLAND införs 1 september. Allianspartierna och socialdemokraterna är överens. Modellen har mera gemensamt med den i Skåne eller Halland än med den strikt marknadsliberala som tillämpas i Stockholm. Där går ideologin före omsorgen om kunderna. Allt är business. Ju fler patienter desto större kosing till vårdcentralen. Privata entreprenörer satsar stenhårt på att locka friska patienter, multisjuka skys som pesten.
LINDQVIST och jag uppvaktade Gerda Antti. Födelsdagsgåva: Jack Daniel´s. Damen i Systembolaget i Kisa påstod att det är "en dryck för kvinnor". Jag har inte hämtat mig än. Har alltid trott att Jack Daniel´s är för karlar som tuggar taggtråd och sköljer ner med motorolja.
LÄNGTAR EFTER: Att färdas vägen över Omberg, från turisthotellet till Borghamn.
I BACKSPEGELN: Sommaren 1993. Arbetslösheten klättrade mot sex procent, politikerna utlyste extra riksdagsdebatt och manade till krafttag och gemensam front. I dag: Arbetslösheten klättrar mot 12 procent. Vem bryr sig?
GLÖM INTE: Jerry Lee Lewis i Cloetta Center 20 november. På dagen (nästan) 33 år sedan Jerry Lee viftade med en revolver utanför Graceland. Jaja.

1 kommentar:

Rolf sa...

Nollan lyser klart, så jag tar bort den nu. Finns det ingen som vill diskutera bakelser ens och dess jämförelser, så här till lördagsfikat?
Den tillförlitliga vädersajten
www.yr.no spår en underbar och solig lördag och söndag.
Det måste man ta vara på.