tisdag 17 november 2009

KRÖNIKA CÖRREN ONSDAG

JAG BEHÖVER inte lufta allt, sa näringsminister Maud Olofsson sedan det avslöjats att hon känt till Lars G Josefssons beslut att pantsätta Vattenfall. När uppgifterna om Vattenfalls äventyr i Tyskland nått allmänheten, förklarade näringsministern att hon var "förd bakom ljuset". Några dagar senare, sedan fler uppgifter släpats fram, medgav hon att hon känt till det avtal som stadgar att Vattenfall ikläder sig ett "obegränsat skadeståndsansvar" efter en kärnkraftsolycka, i flera veckors tid.
SÅ GICK YTTERLIGARE några dagar, varefter Olofsson plötsligt erinrade sig att hon fick nys om saken redan våren 2009.
TÄNK TANKEN att en S-märkt minister agerat så. Hon eller han hade jagats som en rabiessmittad byracka av ett vilt gläfsande mediedrev.
MAUD OLOFSSON, som menar att hon inte behöver lufta allt, pladdrar annars vitt och brett om just allt och mer därtill. Avståndet från snack till verkstad är emellertid långt. Vi är många som minns hur hon härjade i opposition: " Jag kan inte tolerera att statligt ägda Vattenfall investerar i den smutsigaste energiproduktion vi känner till, även om det sker i andra länder", skrev hon 2005 och efterlyste kompletterande och konkreta ägardirektiv. Så blev hon minister, med ansvar för Vattenfall, och allt fortsatte som förut, med ett svenskt energibolag som frossar i fossila bränslen i Europa, och av de utlovade, skärpta och nödvändiga nya ägardirektiven har vi inte sett en bokstav.
NEJ, MAUD OLOFSSON behöver inte lufta allt, men minimikravet att hon ska uppfylla sina och regeringens löften kan hon inte springa ifrån.
STATSMINISTER REINFELDT säger inför klimatkonferensen i Köpenhamn att EUs regeringschefer enats om att minska koldioxidutsläppen. USA och andra länder kritiseras av statsministern. Som glömmer att nämna att Vattenfall, styrt av staten, har ökat koldioxidutsläppen med närmare 20 procent under de senaste åren. Men varför skulle han påpeka det? Man behöver inte lufta allt.

1 kommentar:

Helena sa...

Maud Olofsson har haft tre år på sig att göra mera i styrandet av Vattenfall. Hon klagade på föregående,bla. Björn Rosengren , lama agerande. Vad det här ska kallas vet jag inte.
Men att Maud skulle ta ansvar och erkänna sina misstag i den här härvan, då får nog helvetet frysa till is först.

Det kanske är bäst ändå att lufta allt när det väl kommer omkring...