onsdag 11 februari 2009

HÖGERN LJUGER OM A-KASSAN

HÖGERSKURKARNA i alliansen trumpetade högt under valrörelsen 2006 och förklarade att "de generösa socialförsäkringarna" och "de höga nivåerna i a-kassan" var en av orsakerna till det stora "utanförskapet". Budskapet var entydigt: Folk skiter i att knega därför att ersättningarna från till exempel a-kassan är på tok för höga.
BULLSHIT så klar, men budskapet gick hem bland vissa grupper. Det finns alltid folk som hellre lyssnar till platt propaganda än sätter sig in i saker & ting.
DEN SOM VILL skåda verkligheten kan läsa en rapport som TCO presenterar i dag. Rapporten hittar du på http://www.tco.se/ och Ronnie Sundin tipsar om den i en kommentar under mitt senaste inlägg. Så är det: Tobbes World vimlar av alerta och kunskapsfyllda läsare. Plus några andra.
A-KASSAN i Sverige är inte alls så "generös" i fråga om ersättningar och övriga regler som propagandisterna i regeringen, Correns ledaravdelning, NTs ledaravdelning och andra påstår i sina försök att slå mörkblå dunster i ögona på vettigt folk.
MÅNGA TROR fortfarande att ersättningsnivån är 80 procent av tidigare inkomst. Utformningen av takkonstruktion, karensdagar med mera gör att a-kassan i Sverige halkat ner från sjätte till femtonde plats i den statistik som omfattar OECD-länderna. Det är allstå ingen tillfällighet att 400 000 personer flydde från a-kassan när högeralliansen försämrade villkoren ytterligare för ett år sedan. Varför betala till en försäkring där villkoren urholkas hela tiden?
A-KASSAN ska vara robust och betyda att den som sagts upp erhåller 80 procent av sin tidigare inkomst. Då fungerar a-kassan som en välsmord omställningsförsäkring som gör att folk vågar och orkar ta risker och anstränger sig att förkovra sig. De jävlar som fuskar ska klämmas åt rejält, som i alla system, men det är en helt annan historia.

6 kommentarer:

Anonym sa...

bra rutet, mer sånt

Anonym sa...

Vadå rutet?

Anonym sa...

oscarsson kan larva sig bäst han vill

Anonym sa...

Hälsa Lisa, tyvärr kan jag inte tolka ord som inte finns.

Helena sa...

Hörde nyligen både S-O Littorin och Råttsvansen säga att sverige har en generös A-kasse nivå.

Hela regeringen är ju en bunt generösa kufar !

Anonym sa...

Förlåt mig, det kanske är ett slangord jag inte känner till.