söndag 1 februari 2009

INGO DÖD. En hjälte har somnat in. Tisdag kväll sänder SVT Tom Ahlands dokumentär om Ingo, missa inte den.
OSNUTNA UNGAR födda efter 1960-talet har ingen möjlighet att fatta vidden av Ingemar Johanssons storhet och genomslagskraft. Jag var bara nio vid Ingos första match mot Floyd, minns inte att jag var uppe, men 1960 och 1961 satt jag med örat mot radioapparaten. Tredje mötet mellan Ingemar och Floyd skriver in sig som en av de mest rafflande i tungviktshistorien. Inför den matchen tränade Ingemar på allvar --- inför matchen 1960 framträdde han kvällen innan i ett amerikanskt underhållningsprogram i tv.

STORT ATT ERÖVRA utmärkelsen Heavyweight Champion of the World --- åtminstone då, innan det gick inflation i antalet mästerskapsbälten. Ingemar brukar räknas som en av de 10 bästa när boxningsexperterna sammantsäller listan över de tio genom tiderna bästa tungviktsboxarna. Andra namn: Muhammad Ali (självklart!), Rocky Marciano, Joe Louis, Jack Johnson, Joe Frazier, Gene Tunney. Plus Sam Langford--- den svarte boxaren som konsekvent sidsteppades och aldrig fick en titelmatch. Inte ens Jack Johnson vågade sätta titeln på spel mot Langford. Å andra sidan: Myndigheterna, dvs det vita etablissemanget, hade knappast accepterat en VM-match mellan två svarta boxare. Inte då.

PÅ BILDEN ses Ingemar tillsammans med Birgit, hans första hustru.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sam Langford/Det märks att du är initierad.
Correns webb hänvisar till din kollega Auers blogg med anledning av Ingemar Johanssons död. Där står det vanliga att läsa, inget mer. En journalist och bloggare som vårdar minnet av stora men glömda boxare som Sam Langford och Jack Johnson är värda att läsa.

Anonym sa...

Bästa svenska proboxare: Ingo, Olle Tandberg, Harry Persson, Lennart Risberg, Bo Högberg, Janne Persson.