fredag 4 september 2009

KRÖNIKA I LÖRDAGSCÖRREN

RIMASTER I KISA: Den nya lasermaskinen gnistrar och blänker. Jesper Käll, produktionschef, smeker den med ögonen och säger att maskinens största betydelse är psykologisk.
– Den visar att det finns en framtid.

SÅ ÄR DET. Finanskris och därpå följande lågkonjunktur slår sanslöst hårt mot verkstadsindustrin. Var femte medlem i IF Metall går utan jobb. Långt flera hade mist jobbet om inte fackförbundet lanserat det uppmärksammade ramavtalet om permittering och utbildning.

ANALYTIKER I USA spår en uppgång av BNP-tillväxten under det tredje kvartalet i år. Bilden spretar, flera indikatorer pekar i rätt riktning, mycket tack vare Barack Obamas expansiva finanspolitik. Men kom ihåg: Närmare sju miljoner jobb har raderats bort från den arbetsmarknadspolitiska kartan i USA.

SITUATIONEN är densamma i Sverige. Även om konjunkturen vänder uppåt – från en rekordlåg nivå – grinar arbetslöshetsspöket oss i ansiktet, med nivåer kring drygt 10 procent åren framöver.

FATTAR REGERINGEN att staten måste bli mer pådrivande? Eller ska vi åter tvingas läsa om akut brist inom den eller den yrkeskåren om sådär tre-fyra år? Teknikföretagen, IF Metall, Unionen med flera bör sätta press på politikerna.

ANTALET PERMANENT utslagna från arbetsmarknaden ökar. Så var det efter 90-talskrisen, det blir etter värre nu. Dags att konkretisera tanken på en alternativ arbetsmarknad, med plats för dem som inte platsar på den reguljära. Tanken är kontroversiell, jag vet, men alternativet att förpassa många enskilda, inte minst unga, till ett passivt bidragsberoende i välfärdsstatens yttersta periferi är långt mer avskräckande.

TONLÄGET I VADSTENA är högt. Åtminstone när museijärnvägen förs på tal. Vadstenabullret 1559 framstår plötsligt som en söndagsskoleutflykt. Stellan Brimalm gick till skamligt hårt personangrepp på Tommy Palmqvist (S) i fredagens Corren. Angrepp som knappast stärker museijärnvägens aktier.

SOSSARNA KRAFTSAMLAR. Beslutet att plocka in Lars Laban Bengtsson, ombudsman i Östergötland, som strategisk rådgivare i Mona Sahlins kansli känns lika uppfriskande som en yster vårvind.

ANDREAS NORLÉN, M-riksdagsman i Motala, -- det är han som går här på bilden, prydlig och fin och rask --- påstod i torsdagens Corren att jag vill rasera statsfinanserna. Det alternativ jag pläderar för resulterar i "skyhög statsskuld". Skriver Norlén, som hävdar att alliansen står för "fortsatt ansvarstagande för statens finanser".

JASÅ MINSANN. Statsskulden växer, enligt Riksgälden, från 1 227 miljarder kronor i år till 1 300 000 miljarder nästa år. Det är, å andra sidan, ett marginellt bekymmer. Värre är att budgetunderskottet skenar – och att Norlén & Co piskar på det ytterligare genom att drämma till med ytterligare 10 miljarder i ofinansierade skattesänkningar nästa år. "Fortsatt ansvarstagande...", kyss mej!

MIKAEL KARLSSON heter en konstnär med boplats i Skänninge. I dag invigs han nya utställning i Logens Konsthall i Kisa, med länsmuseet som arrangör. Mikaels akvareller och teckningar är små till formatet, men de ockuperar ens medvetande där associationskedjorna rasslar vilt. Vad Mikael lyssnar på när han skapar? Elvis förstås.

TREVLIG HELG – och upplev ÖstgötaDagarna!

4 kommentarer:

Åke Kul(l) sa...

Nu dyker han upp, som inget skulle hänt och nästan bara politik. Vi får se hur länge 1:an står sig, när jag nu tagit bort nollan.
Om du åtminstone hade nån gammal vits att dra, men inte ens det.
Det är ju helg bevars. Har du inte gått ner dig i nåt träsk, eller nåt annat skoj? Ett gott skratt förlänger inte bara käften, utan livet.

Rolf sa...

aPROpå dansen Monica, fick man tangorabatt på entrén om man hade mustasch? Hur gick det i dansens virvlar?

Rockabilly Rebel sa...

skippa politiken tobbe
höstfest hos streetpack den 26

Monica sa...

Jodå dansen gick bra.
Men det var en "kille" som dansade med en kanonsnygg donna med stor byst.
Och rätt som det var så plockade hon fram det vänstra bröstet och frågade: Ser det ut som jag har punktering på detta?
Killen svarade nä, och tittar storögt på kvinnans bröst med saliven rinnande ner på hakan.
Då plockade hon fram det högra bröstet, och ställde samma fråga?
Ser det ut som jag har punktering på detta då?
Killen dräglade, var alldeles från sig av lycka av det han förväntade sig få höra från donnan, när han knystade fram ett nä, det är ingen punka på dessa två!
Fint sa donnan, släpp då ner domkraften som du har mellan mina ben.

Och så var det var kronofogden som fick Berra på fötter!
-Hurså?
-Han tog både favoritfåtöljen och teven.
TREVLIG HELG!