torsdag 24 september 2009

VETENSKAPLIG ENKÄT: Ska landstingsskatten höjas?

VI PRÖJSAR ungefär 16 450 kronor per år och skalle i landstingsskatt. För mycket? För litet? Landstinget i Östergötland måste minska kostnaderna med ungefär 350 miljoner kronor. Drygt 300 jobb försvinner. Flera hundra har tvingats sluta redan. Men behoven kvarstår. Befolkningen blir äldre och kräver mer vård och omsorg.
LANDSTINGET i Östergötland stoltserar med rikets nästa lägsta landstingsskatt. Av varje hundring du tjänar går 9,85 till landstingets verksamhet. Sossarna vill testa frågan om en höjning av landstingsskatten. Jag gillar anslaget -- att gå ut bland oss östgötar och fråga va vi tycker.
VAD TYCKER DU? Ska vi höja landstingsskatten för att få mer pengar till vården? Orkar låginkomsttagarna med högre skatt? Är det inte bättre att de pengar som motsvarar en skattehöjning går till konsumtion, som leder till högre tillväxt och fler jobb, som resulterar i att landstinget cashar in mer i landstingsskatt? Eller har neddragningarna gått så långt att en skattehöjning är ofrånkomlig? Och varför ska östgötarna pröjsa 9,85 medan stockholmarna betalar 12,10, Jönköpingsborna 10,67, kalmariterna 10,21 och sörmlänningarna 10,37?
GRUNNA å återkom gärna med svar -- ¨så återfinns du i Tobbes vetenskapliga undersökning, vars resultat senare återges här och i Cörren.

9 kommentarer:

Rolf sa...

Höj gärna landstingsskatten, om det resulterar i bättre sjukvård.
Det måste väl finnas lika många låginkomsttagare i dom län du nämner, som redan har en högre skatt. Orkar dom så orkar väl vi.
Bara pengarna inte går till några
landstingsdirektörers redan höga löner.

raimo sa...

När Alliansen sänker skatten finns det än större orsak att höja skatten till landstinget.

Monica sa...

Jag som låglönepensionär betalar gärna högre skatt till landstinget för vård och omsorg.

Bettans krypin sa...

jag tjänar knappt 14tkr per månad om jag har tur o får jobba mycket o visst betalar jag högre l-skatt men då ska det vara som rolf skriver att det ska gå till vården
gonatt påer o sussa gott

Helena sa...

Alla vill ha en väl fungerande och bra vård/omsorg, inom alla tänkbara områden. Men när det kommer till vad kostnaden för denna vård är det lite som att kakan ska ätas men samtidigt ha den kvar.
Som det är idag sätts våra skatter mot varandra. Det ganska stora trycket på att vi ska betala mindre i inkomstskatt (beroende på vem man frågar) gentemot välfärdskostnader och därmed skatten för den.

Corren ledare skrev förra veckan om att östergötlands landsting får 137 miljoner av de extra pengarna regeringen har gett sveriges kommun/landst. Man menar(så klart) att med de extra pengarna är ingen höjning av skatten nödvändig.
Trots dessa extra pengar är det nedskärningar som gäller, platser på kliniker och personal.
Den skillnad som redan är på vården runt i länet lär inte bli mindre om det inte finns pengar att satsa.
I dagens C debatterar S för saken.

Nu kommer den föreslagna höjningen säkerligen inte bli på dessa nivåer men tänk; en höjning med femtio öre skulle ge 300 miljoner -en krona ca 600 miljoner. Vad än höjningen blir är den både behövlig och helt rätt.

Yvonne sa...

Helena skriver klokt om skatter, jag instämmer med henne, särskilt om det är som Torbjörn skriver att E län har den näst lägsta landstingsskatten.

Benny Johansson sa...

Om s klart och tydligt deklarerar att en skattehöjning på säg 75 öre går oavkortat till vården så säger jag ja.
Jag vill ändå veta vilka andra skatter s vill höja om de vinner valet. Om det stämmer att Östergötland har låg landstingsskatt i förhållande till andra landsting är det säkert inte svårt att få en majoritet att rösta ja till en höjning.

Mikael sa...

NEJ. Tillgången till sjukvård har lite med landstingsskatten att göra. Köer och brist på tillgänglighet finns även i landsting med högre landstingsskatt, det är organsiationen det är fel på men den vill ingen politiker göra något åt. De räknar med att vi sitter tysta och betalar skatt.

Sussie sa...

Jag bor visserligen i Västervik nu och betalar skatt till Kalmars landsting men problem verkar vara domsamma och jag tror som flera andra att människor är beredda att betala mer i skatt om de vet att pengarna går till vården. Ett annat problem är att de borgerliga privatiserar och då kommer vinsten in i bilden. Jag vill att en skattehöjning ska införas på samma gång som man förbjuder vårdföretag att ta ut vinst. Då vet man att pengarna används till rätt saker.