fredag 11 februari 2011

LÖRDASSCRÖNICA CÖRREN

Snön som faller är ett draperi i vitt och ut genom draperiet kliver en karlslok med välpumpade Systembolagspåsar i händerna. Karlsloken halkar och slår omkull. Karlsloken svär. Karlsloken upprepar svordomen. Svordomarna är så rödglödgat heta att snön smälter och barn gråter. Det doftar starksprit och Aqua Vera.
Verkligheten är en servitris i kort, slitsad kjol som serverar upplevelser på löpande band. Aqua Vera? Säljs den fortfarande?
Olof Palme talade om tystnadens konformism efter borgarnas valseger 1976. Då tyckte jag han överdrev. I dag framstår begreppet som en adekvat beskrivning av tillståndet i Konungariket. Exemplen som illustrerar eländet är plågsamt många.
Hans Johlgren, Motala, stängdes av från Arbetsförmedlingen sedan han kritiserat företaget Personalstrategerna, där Hans var Fas 3–placerad. Hans brott: Kritik av (det obefintliga) innehållet i "arbetsuppgifterna". Kritiken framfördes i Öst–Nytt, Personalstrategerna sparkade bakut och sprang gråtande till Arbetsförmedlingen, som stängde av Johlgren. Den grundlagsfästa yttrandefriheten gäller inte i arbetslinjens Sverige. Åtminstone inte för folk som står långt ner på klasstrappan. Af–chefen blir säkert befordrad.
Tystnadens konformism. En som bryter den är Andreas Norlén, moderat riksdagsledamot från Motala. Han vågar åtminstone skriva vad han anser om den primitiva förvaring Personalstrategernas verksamhet står för.
Snön upphörde att falla i samma ögonblick som Siewert Jonsson, BP Nostalgimack, ringde och berättade om vårens och sommarens arrangemang. Den först anmälda bilen till veteranbilsloppet: En 57a Oldsmobile. Ninety-Eight med det snuskläckert långa bakpartiet? 10 maj vet vi.
Egypten: Journalister från väst flockas på torget i Kairo och pladdertjattrar rapporter som är lika substansfyllda som en kommuniké utfärdad av miljöminister Andreas Carlgren (C). Engelska The Guardian ser längre än till torget i Kairo och berättar hur delar av arbetarklassen reste sig mot regimen redan 2006–2008. I täten gick de kvinnliga textilarbetarna i Mahalla. Flera dödades av militärpolisens kulor. Känns bra att åtminstone någon vill vidga perspektivet.
Läser 2 bra böcker: Göran Greiders bok om Olof Palme samt Keith Richards Livet. Richards farföräldrar var aktiva i Labour. The Real Labour. Allt hänger ihop.
Jag läser Richards och känner nån slags ömsint stolthet över 13–åringen Gustavsson som valde Stones framför Beatles. Stones var slamrande, skitig verkstad, real rock´n´roll.
TREVLIG HELG & njut av.... ja, alltid finns det nåt.

12 kommentarer:

Rolf sa...

En alkoholist köpte ett kvarter på lördagen, 5 minuter innan stängningsdax. Han stoppar flaskan i byxfickan och på vägen hem cyklar han omkull och det börjar rinna utmed ena benet och han utropar
-Måtte det va´blod

Rolf sa...

Det är fredagsmys i Kairo. Mubarak har avgått och folket har korsfest. Bildt kom också med ett innehållslöst uttalande nyss på nyheterna. Ser hellre slutet på let´s dance än på Calle. Kanske på julafton kl 15.00 då.

Inger sa...

Två proffesorer möttes,den ene ledandes en jättefin cykel.
Var har du fått en så fin cykel ifrån, säger Prof.1.
Jo,säger Prof.2,det kom en tjej, som kastade sin cykel,slet av sej sina kläder och sa:Ta vad du vill!
Prof.1:Vad bra att du tog cykeln,kläderna hade nog inte passat dej ändå!

Rolf sa...

Den var bra Inger. Vem åkte ur lets dance då? Ser en film med Clintan istället.

Inger sa...

Let´s dance går mej spårlöst förbi.
Postkodmiljonären,på spåret och Skavlan var det viktigaste ikväll.
Och Bloggen" The King"!Jäkligt roligt!!!!!

Rolf sa...

Hurra för Presleydenten som fyllar år idag. Tänk om du kunde vända på siffrorna. Jag menar inte 91:an då.

Rolf sa...

Dags för en LF. Söker ett skottår. då en välsignad försvarare, kämpe och härskare käftar med ett 20-tal fogdar och förlorar naturligtvis.
Det kanske blev lite orgier med djävulen också. Pink Floyd har sjungit om en artist, som är född ett datum som har med året att göra.
100 år efter årtalet jag söker, så besegrar svenskarna ryssarna så pass och Erik håller polackerna stången och krig var den nya stilen och t o m en tsunami dök upp.

Rolf sa...

Ledtråd LF. Lägger man ihop siffrorna i årtalet, får man talet 7.

Inger sa...

Läste en giftig insändare i lördagens Aftonblad.
"Arbetsförmedlingen har i alla fall varit så förutseende att de har handikappanpassat lokalerna.
Där är dörrarna breda nog för en sjukhussäng och höga nog för en droppställning"
Sverige år 2011.

Rolfs L.F.År 1600.

Rolf sa...

Rätt Inger. Hur fixade du detta med så få och svåra ledtrådar? Tyckte jag i alla fall.
Linköpings blodbad eller?
Vera Lynn/Pink Föoyd?

Inger sa...

Ja,här är ju drömläget att säja:Vissa saker VET man bara Rolf!
Men emmellertid,så var det inte riktigt.Nog fick jag Googla må du tro!Än hit,än dit.Men jag toge´t på Svenska segern över Ryssarna år 1700.+ att 1+6=7

Inger sa...

I slutet på Maj ska jag (m.fl)gå stadsvandring i Linköping.Med inhyrd Guide och allt.Snacka om att JAG kommer att veta när Linöpings blodbad ägde rum.
Jag har vandrat mycket i och lärt om Stockholm, somrar på somrar.
Nu är det dags för Linköping,
MIN STAD!
Om jag inte lär mej Linköping,kommer jag att skämmas!

Återkommer med historiebeskrivning sen vår eller försommar!