tisdag 8 februari 2011

CÖRRENCRÖNIKA ONSDAG

Stefan Löfven, IF Metalls ordförande, är alltid aktuell. Nu mer än någonsin tidigare. Löfven figurerar i följande sammanhang:
+ Nämns som ny S-ordförande
+ Nämns som ny ordförande i LO
+ Kritiserar den vilt grasserande bonussjukan inom näringslivet
+ Slåss för att ge plats åt unga i arbetslivet (avtal om yrkesintroduktion)
+ Vill få med arbetsgivarna och staten på en uppgörelse om permitteringslön
+ Ledamot i den statliga socialförsäkringsutredningen
Just nu är IF Metalls ordförande i Japan. Fackets arena är global. Jag fångade honom på väg till Arlanda. Började med den lika tröttsamma som obligatoriska frågan: Vill du bli S–ordförande, eller LO–ordförande?
– IF Metall har kongress i juni, jag hoppas bli omvald då.
I klartext: Löfven efterträder inte Mona Sahlin, men han stänger inte dörren till LO–borgens ordföranderum.
Magnus Tengvert, ordförande för 935 metallare på BT/Toyota i Mjölby, ser gärna att Löfven stannar i förbundet.
– Som ny partiledare för S vill jag se Veronica Palm, säger Tengvert.
– Generationsskiftet känns som ett måste.
Stefan och Magnus är överens: Socialdemokraterna måste bedriva en tydlig politik, med inriktning på jobb, utbildning och social välfärd.
– Borgarna stirrar sig blinda på utbudssidan, men den ekonomiska politiken är mer komplicerad än så, säger Löfven.
– Sverige måste fokusera mer på industriell förnyelse, det handlar om allt från att skattepremiera det långsiktiga ägandet till att nå klarhet i energifrågorna och säkra en kompetensutveckling som passar den industriella förnyelsen.
IF Metalls medlemmar fick ta mycket stryk under den kapitalistiska krisen 2008–2009.
– Vi gick från 1 100 till 840 medlemmar, säger Magnus Tengvert.
IF Metalls "krisavtal" räddade många från arbetslöshet men innebar i praktiken att förbundet sa ja till lönesänkning. "En extraordinär situation kräver extraordinära åtgärder", resonerade Löfven – som nu ser hur tolvtaggarna inom näringslivet roffar åt sig och belönar varandra. På arbetarnas bekostnad.
Löfven och förbundsledningen fick en del intern kritik efter krisavtalet 2009 och avtalsuppgörelsen 2010. Nu bjuder direktörerna upp till bonusvals på samma gång som IF Metalls medlemmar mejslar fram kraven till årets avtalsrörelse. Kan bli riktigt intressant.

2 kommentarer:

Rolf sa...

Stefan Löfven, vem faan är det?
Kom inte med fler kandidater nu. Det räcker som det är. Inte undra på att folk undrar,när den ene efter andre dyker upp. Håll dig till troliga kandidater och skit i dom andra. Börjar du inte själv bli frågande?. Var hittar du alla förslag? Håll dom för dig själv tills vidare tack.

Torbjörn sa...

Nänä, Rolf, Löfven har aldrig varit nån kandidat på riktigt, det är media som plockat fram honom, trots att han själv alltid sagt nej tack.