onsdag 10 december 2008

KOMMUNAL OCH NOBELFEST

TOBBE BEFINNER sig på Nobelfesten. Min bordsam är i 30-årsåldern och kallar sig Victoria och har nåtslags diadem i skallen. Uppfattade inte hennes yrke. Sånt jävla sorl. Just nu sitter jag och skriver på toa. Utanför dörrn tjattrar en tjomme på franska. Han måste va transvestit för han påstår att han heter Jean Marie. Nyss debatterade tjommen litteratur med statsminister Reinfeldt. Samtalet upphörde i tom och tyst förvirring när Reinfeldt frågade Jean Marie om han (hon?) läst Maud Olofssons bok om ivriga bävrar. Nu ger jag mig in i de fina salongerna igen.

KOMMUNAL i Östergötland vimlar av alerta fackliga aktivister. I eftermiddags fick en del av de mest priviligierade förmånen att träffa mig. De stod ut en halv eftermiddag. Facken är viktigare än nånsin när borgarna styr och ställer och försöker utnyttja finanskris och allmän instabilitet till att pressa tillbaka knegarna. De Kommunalare jag träffade går en facklig vidareutbildning, under ledning av Gunn Bredstedt, Kommunal i Linköping. Gänget är värt all aktning som går att uppbåda.


VI AVHANDLADE det mesta. Eftersom gänget vimlade av skrivkåta entusiaster blev det en del snack om insändare. Alla ska skriva minst en insändare och dra iväg den till minst en av länets tidningar. De har den här och nästa vecka på sig. De som missar kommer att få sina namn publicerade på Tobbes Värld, sen får de stå där med skammen.


PÅ BILDEN OVAN ses Kommunals facktidning, Kommunalarbetaren. Finns såklart på nätet: http://www.ka.se/


TIMRÅ KOMMUN varslade 100 personer om uppsägning i dag. Högeralliansens så kallade krispaket betyder nada för kommunsektorn. Får inte regeringen arslet ur vagnen och ger besked om till exempel höjda statsbidrag väntar en våg av uppsägningar i kommuner och landsting under nästa år. Många kommuner har redan börjat. De första som åker ut är timvikarierna. Men pengarna då? Har vi råd med höjda statsbidrag? Det finns empiriska studier som visar att det ur samhällsekonomisk synpunkt är lönsammare att ha folk i arbete inom till exempel omsorgen än att tvinga dem att gå på a-kassa och göra inget. Och vilket som är bäst för den enskilde -- och för de gamla å ungarna --- säger sig självt.


6 kommentarer:

Anonym sa...

HAR DU SVIKET ELVIS
SKÄRPNING

Anonym sa...

Kommunal behövs som starkt fack men viktigast för dom och Sverige är en stark industri som kan generera skattemedel att bygga välfärden.

Anonym sa...

Apropå Nobel..det var faktiskt en person som upptäckte krutet innan Nobel men han sprängde sig själv i luften.
Serverades prinskorv o prinsesstårta? eller va va de för äte? Raggmunk kanske.

Anonym sa...

Rolf, skäm inte ut honom , för han var INTE på festen. Det skulle ha märkts. Mona S. var bäst i intervjun, Hon kan alla namn på rockband men inget namn som får nobelpris.Ja jävlar i min lilla låda!

Anonym sa...

Näe han var väl hemma och höll sig i skinnet som Bullens varmkorv.

Anonym sa...

...varmkorv!!! PILSNERKORV förstås