måndag 29 december 2008


MELLANDAG. Som en fisljummen, avslagen mellanöl. Tur att Anders Blom finns. Han mejlade den här bilden. Tagen när Anders besökte Kisa häromdan. Det ljusnar, som ni ser.

CORRENS hemsida vrålar ut att det finns (kanske) varg och lo utanför Motala. So what? Jag har koll på en hel familj med lodjur utanför Kisa. Vildsvin också. Kollar jag noga hittar jag säkert vargspår också. Inget att hetsa upp sig för, som pigan sa när drängen rev av sig kalsingarna.

HELENA af Mjölby är inte bara en en bloggare värd att läsa. http://himmelenellerhelvetet.blogspot.com -- hon an dikta också. Mig skänkte hon en lång, ljuvlig juldikt, lika lång som lutfisken innan den lagts i spat eller vad det heter. Tack, Helena.

BLAND DET VÄRSTA JAG VET: De där svarthattbeklädda, skäggiga, ultraortodoxa judarna som knäpper sina händer till bön varje gång en palestinsk kropp slits i bitar av en israelisk missil. Gaza är en jävla slaktzon och FN och EU står på sidan och tittar på. Västvärldens ledare gnäller när civilbefolkningen tar till sig av den fundamentalistiska islamistiska irrlärorna. Vadå? Jag skulle köpa vilken muslimsk våldslära som helst om jag nattligen och dagligen provocerades och förödmjukades av den israeliska järnnäve som stöds och uppmuntras av väst.

SJUKA ÄR VI lite till kvinns och mans. Ringde Tony Bildoktor tidigare i dag och han snörvlade värre än en kokainbrassande centerpartist på Stureplan. Brorsan behöver "ny" bil och Tony erbjöd kvickt två objekt i 10 000 kronorsklassen.

JAG ÄR MATT och hängig. Blir aldrig bra. Inte ens snuset smakar. Det är därför jag skriver så sällan. Vem fan orkar med mitt gnäll. Jag lever som i en dimma. Dimmigt värre var det hela hösten. Varenda resa till Falköping var att resa i ett suddigt landskap där konturerna var lika påtagliga som en redig tanke hos Maud Olofsson. Sak samma i förrgår då Frugan, Johanna och jag for iväg för att hälsa på svärmor på hemmet. Funkar fartkameror i mörker?

SIRI, yngsta dottern, har trassel med ljuddäämparn till sin Ford. En 6 000 kronorsbil. Alltid är det nåt. Ikväll får den va. Forden alltså.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Det ante mig - att din bildoktor är en Stureplansbratt. Säg bara inte att Sillen är storebror till Blondinbella...

Alla som tror på fred i mellanöstern räcker för övrigt upp en hand. Vem spelar under täcket med vem i en konflikt där Onkel Sam mumlar i skägget och mjäkar med Israel? Och när de börjar prata om att Libyen har fingrarna i syltburken blir man ju mörkrädd. Och tacksam över att bo i Sverige. Trots råttsvansen Borg.

Gott nytt år, alla, i synnerhet fd ministrar och annat folk i tidigare Tobbes folk- och bloggrepublik. Jag har fortfarande inte kommit över nedläggelsen av densamma. Går i terapi. Dock inte i Sillens baksäte.

Anonym sa...

Kul att höra från dig och att du är på G, även om vargarna ylar runt knuten. Såg nyss på mannen som bor hos björnar i Alaska. Han byter ut frugan 6 månader om året och verkar må minst lika bra för det. Apropå lutfisk så ska jag pigga upp dig med en Kisalimmerick.
En gourmand på en mjölkbar i Kisa
en stuvning på lutfisk sågs spisa
var med smaken ej nöjd
och sa på sin höjd
-har den lutats mot tornet i Piza.
Den var nog gjord på världens kortaste långa.

Anonym sa...

tjolahooooo, roffe överlevde julen, surprise surprise
va yrar marilyn om sillens baksäte??????
bilden är inte från kisa
simma lungt

Anonym sa...

Hej Blondbomb, kul att du också överlevde julen i alla fall.
Nyår och 13-helgen PUH!
....och Marilyn helt rätt, sillens baksäte är nog inget ställe för terapi av det slag du behöver, eller någon annan heller för den delen. Marilyn grät väl hellre i en Cadillac än en volkswagen förresten, dock inte i Sillens bil.

Anonym sa...

Hallå! på radio östergötland babblar journalister om årets händelser, jag tycker det finns för mycket tidningar. Både MT och Corren i Motala har samma nyheter (som sen radion knycker), Vad tror tobbe, finns papperstidningar kvar om tie år?

Anonym sa...

Tut,tut var är du Tutt?
Har du gått i ide? Vi/jag vill gärna att du kryper fram igen och säger några kloka ord innan året är slut.

Anonym sa...

Fartkameror är som män...de fungerar när man minst förväntar sig det....Gott nytt år ! kram:-)

Anonym sa...

eller som toaletter, skitfulla och upptagna...var är TUTT?
Ska vi krusa eller?

Per-Arne sa...

”Israel har rätt att existera och rätt till säkra och erkända gränser.” Det är ju självklart. Att tillerkänna Israel denna rätt är att tillerkänna Israel vad som är en självklar rättighet för varje stat, som är medlem av Förenta Nationerna. Hur oändligt många gånger har ändå just detta blivit sagt, detta som är det självklaraste av allt i internationell politik! Det borde aldrig ha behövt sägas, om inte Israel ständigt hade varit hotat till livet.

Vem har väl någonsin sagt att exempelvis Sverige har rätt att existera och rätt till säkra och erkända gränser. Men hur kontroversiell satsen, trots sin självklarhet är, blir vi varse, så snart dess politiska innebörd kommer fram, nämligen: ”Palestinaproblemet måste lösas genom att palestiniernas berättigade intressen tillgodoses utan att Israels säkerhet och existens som stat skadas eller går under, och om så ej kan ske, måste Palestinaproblemet tills vidare lämnas olöst.” Så är innebörden. Att erinra om Israels självklara rätt att leva är därför att närma sig en krutdurk, att peka på den största faran som finns nu för världsfreden.

Israel är ett enda litet land och dess existens hotas av 20 arabiska stater, Israel har sju miljoner invånare och dess fiender har 150 miljoner. Israels territorium är knappt en femtedels procent av Arabstaternas. Existensen av denna lilla stat uppfattas som en förolämpning mot arabernas självkänsla och nationella egenart och därför skall existensen av Israel bort. Israel, en av världens bäst utvecklade demokratier, hotas av en enorm övermakt, sammansatt av diktaturstater, som styrs av kungar, feodalherrar och militärjuntor.

Israel kan aldrig överleva ett nederlag mot dessa fiender. För Israel betyder varje krig en kamp på liv och död. Men för araberna är det inte så. De kan besegras på slagfälten, men ingen av dem riskerar att gå under i sin kamp mot det lilla Israel. Vad man riskerar är föga mer än pengar och människoliv, och båda delarna synes man inte fästa så stort ansvar vid. Men Israel kan aldrig kompenseras för ett nederlag, eftersom den som har blivit mördad inte längre kan nås av några fördelar. Men om araberna led ett definitvit nederlag, så att de berövades möjlighet till fortsatta angrepp mot Israel, kunde de få kompensation, ett slags ersättning för det mål som de säger sig kämpa för och ej kan uppnå utan militär seger över Israel. Ja, denna kompensation vore helt enkelt, att palestiniernas berättigade intressen tillgodosåges i Israels närhet och utanför dess gränser.

Till att lösa Palestinafrågan på det sättet har araberna mer än tillräckliga resurser. Men oljemiljarderna används ej för detta humanitära och frediga ändamål. Miljarderna placeras på många andra sätt. Så till exempel investeras de i utlandet eller går till upprustningen av Jordanien, Syrien och terroristorganisationer samt utbetalas även för att vinna vänner bland diktaturregimerna i Afrika. Dessa mutor har utan tvivel haft sin betydelse för arabstaternas diplomatiska framgångar mot Israel i FN:s generalförsamling.

På detta sätt kan man uttrycka inte bara det djupt orättfärdiga i den militära och ekonomiska kamp som arabstaterna för mot Israel utan också det irrationella, det oetiska i deras fanatiska hat mot den enda högt civiliserade och demokratiska staten i deras del av värden.

Slutligen, om Israel, som har skapats av och blivit medlem av FN, skulle ha litat på FN för sin säkerhet, så skulle Israel för länge sedan ha upphört att existera. Att Israel ändå lever beror på israelernas egen militära duglighet och på de vapenleveranser, det ekonomiska bistånd och moraliska stöd som Israel har fått, särskilt av USA.

Anonym sa...

Hellelulja!

Anonym sa...

Jo Tobbe Yvonne Norrman avled i Göteborg 1986, bara 45 år gammal. Hon lämnade musiken något tidigare pga personliga problem. Spelglädje på flaska kanske.

Per-Arne sa...

Det heter
HALLELUJA, annars var det rätt.

Anonym sa...

Halleluja JA...det är mänskligt att fela, som dalmasen sa.

Anonym sa...

Per-Arne...förskrev du dig igår?
Tittade just på Cordelia Edvardsson och historien är inte slut med ditt anförande, inte på långa vägar...håll ut!
Som man skulle säga till alla "idioter" som springer om kring och gnor på sina radband och inte ser vad som sker omkring dom. Landet sönderbombat, bara deras ideal och religion får råda.
GÅ OCH KLIPP ER O SKAFF ETT JOBB
för faan och vakna upp.

Anonym sa...

Fy faan! Hur börjar det nya året eg. Marilyn.. Jag tar baksätet med Sillen. Den terapin har alltid funkat på mig. Halelulja.. Jag är barnledig nu.

Anonym sa...

Välkommen tillbaka Tutt....Haleluja
heter det som Per-Arne påpekade. Sillen är ju bättre än torsken, eller hur?
Trångt i baksätet men finns det hjärterum......