torsdag 4 december 2008



KULTURHISTORIA. I dag, den 4 december, för 52 år sen släntrade Elvis in i Sam Phillips SUN-studio i Memphis. Carl Perkins höll på för fullt i den lilla inspelningsstudion, och där borta satt Jerry Lee Lewis och Johnny Cash. Johnny hade taskigt med pengar och var där för att hämta lite cash, jo, det är sant. Calle hojtar på Elvis, avbryter inspelningen och tillsammans med Jerry Lee och Johnny drar de i gång det som långt senare ska presenteras på skiva som The Million Dollar Quartet. De jammar, avverkar mängder av låtar, och Sam Phillips låter inspelningsapparaturen va på. Delar av materialet släpps på skiva nästan 30 år senare. Bilden här ovan pryder skivornas omslag --- bortsett från bruden som häckar på pianot. Hon gäckade länge rock´n´roll-historikerna, men tack vare undersökande journalistik utförd av Chicago Tribune avslöjades att donnan heter Marilyn Knowles Riehl. Hon lever fortfarande, se bilden till vänster, och polade med Elvis 1956. Många trodde länge att det var Patsy Cline som poserade på pianot.

NEJ MARILYN på bilden är inte identisk med den Marilyn som intervjuar mig på ABF Östergötlands hemsida: www.abf.se/ostergotland

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det var nog en "bandorm" som satt på pianot. Hon satt nog på andra ställen också, så hon kunde gott få vara med på skivomslaget.
Hela kvartetten var väl buksvågrar.

Anonym sa...

rocknroll=manschavunistisk härskarteknik

Anonym sa...

Kärringen vid pianot är en ung Ingrid Bergman. (svenska)

Anonym sa...

Kärring? ....har du TI(U)TTAT dig själv i spegeln.
Det var nog en trång sjuttonåring som satt(e) på både vita och svarta, tangenterna förstås och jobbade på ackord och var med på noterna.