torsdag 1 januari 2009


KNALLAR DET PÅ, gott folk? Nytt år, nya bomber över Gaza, töntarnas tönt Jonas Gardell fortsätter att fjanta sig i rutan och jag har inte duschat en enda gång i år. Läste nyss kommentarerna till mina tidigare inlägg. Rolf knåpar vidare med manuset till Göta kanal 3 och undrar om han ska ta en titt på sina vinylskivor på vinden. Gör det, och tell us more om vad du har. Är de till salu?
PÅ BILDEN anas Oskar, labradoren. Svart labrador gör sig inte sådär super på bild. Men kolla in tigerfällen, min julklapp till Oskar. Gräsklipparn till höger är Frugans och min julklapp till Johanna och Micke.
EXAKT EN MÅNAD sen jag snaggade mig. Gör aldrig samma misstag. Jag har knappt vart frisk en enda dag sen håret rök all världens väg. Men jag är inte ensam. Och folk som drabbas av feberinfluensa är såna som inte röstade på högeralliansen: Jag, Bettan, Henke, Sillen (han röstar av princip aldrig).
SÅG FILMEN om Muhammad Alis liv i går. Rätt okej, men krafsade bara på ytan. Vilken karl, vilken boxare! En av 1900-talets största hjältar. Han var tungviktschampion när jag började träna boxning i BK 30 i Motala. I Pressbyråkiosken i Vadstena köpte jag The Ring varje månad och följde vartenda slag som slogs av George Chuvalo, Nino Benvenuti, George Scrapiron Johnson, Fighting Harada å de övriga. Så här i efterhand fattar jag att det var ett bra sätt att plugga in engelskan. Jag läste regelbundet The Ring och New Musical Express. Fast Göran Sjögren, adjunkten i engelska, tjurade när jag skrev color i stället för colour eller när jag hävdade att det visst hette Such a night och inte What a night. Elvis kunde inte sjunga fel.
FICK JULKORT från Lennart Sörbin, min lärare i folkskolans klass 4,5 och 6. Det gladde mig storligen. Sörbin, i min ålder använder man aldrig förnamnet på sina lärare, spelade gitarr och sjöng på lektionerna, och vi fick lyssna till The Kingston Trio och Peter, Paul and Mary.
MIN BETYGSBOK från folkskolan står prydligt placerad på en av stringhyllans bruna hyllor. Jag var en typisk medelmåtta redan då. Annat var det med Frugan. Vi håller på att gå igenom alla papper och dokument som hamnat i Kisa sen jag tömde svärföräldrarnas lägenhet i Falköping. Frugans betyg är inte att leka med. AB, AB+ och litet a rakt igenom.
I EN LÅDA ligger min mammas betyg från folkskolan. Snacka om höga betyg. Men att läsa vidare var inte att tänka på för en ung tjej ur arbetarklassen i Sverige vid 1930-talets slut. Spelade ingen roll hur bra betygen var. Snart är vi där igen.
KLOCKAN TICKAR. Dags att släcka ner. Den fallskrämshoppande jultomten behöver gå till vila, sak samma med ljusslingornas lampor runt fönstren och de olikfärgade lamporna på väggen med skylten Elvis Presley Blvd, och tomten på marken, och lamporna i slingorna runt björken och de blå lamporna i busken.
DEN HÄFTIGASTE julbelysningen finns på och vid en kåk utanför Mullsjö, på vägen till Falköping. Hela trädgården och fasaden är upplyst av lampor och figurer i de mest skiftande färger. Dom håller sig för skratt när nästa elräkning anländer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

haha AB+ AB a när gick du i skolan

Anonym sa...

På stenålderna