onsdag 10 juni 2009

DAGENS EVANGELIUM

DET GÅR ETT SPÖKE genom Europa. Högerspöket. Var finns den vassa och engagerade socialdemokratin när de etablerade konservativa partierna stärker ställningen? Socialdemokratin antingen hukar i snålblåsten, på många håll paralyserad av intern splittring, eller – som i Sverige – drar en suck av lättnad och konstaterar att "det kunde slutat värre".
KAPITALISMENS senaste kris exploderar och sänder chockvågor genom nationerna och människornas luttrade medvetande. Krisens omfattande konsekvenser är manifesta först mot slutet av året, med dramatiskt växande arbetslöshet i ett universum av missmod, motsättningar och växande armod. Bättre jordmån för den snävt nationalistiska ultrahögern finns inte.
FORTSÄTTER den Europeiska socialdemokratin som hittills ligger fältet öppet för vulgärhögern – som alltid plockar poäng bland till exempel unga (manliga) arbetare och arbetslösa. Sverigedemokraternas 3,3 procent i EU-valet ger en bild av vad som väntar 2010.
SOCIALDEMOKRATIN tappade fotfästet efter saneringsåren på 90-talet. Partiet förmådde inte utforma en politik som tar udden av den vulgära marknadsliberalismens värsta avarter. Efter den påtvingade men nödvändiga saneringspolitiken på 90-talet orkade partiet inte formulera ett politiskt vänsteralternativ till "den nya ekonomin". Tony Blairs vänsterliberala new labour upphöjdes till ideologi. Där nånstans dog en del av partiet. Vi fick förvaltning och regerande för regerandets egen skull i stället för en politik som baserar sig på idéer som talar direkt till många människor.
KLIMATET HÅRDNAR. Stärkta av framgångarna i EU-valet kapar de högerpartier som dominerar EU förtöjningarna till den så kallade sociala dimensionen. Vad händer med löntagarnas rättigheter när begrepp som marknad och profit blir allenarådande?
DET GÅR ETT SPÖKE genom Europa, ett högerspöke, och socialdemokratins ledarskikt i Sverige hoppar jämfota av besinningslös lycka: "Det kunde ju vara värre." Nä, det var inte bättre förr, men det gick åtminstone att begripa hur S-politikerna resonerade.
NÄR JAG är ute å snackar på möten hör jag ofta hur folk tar stöd i begreppet "rättvis välfärdspolitik" och vill att S konkretiserar begreppet. Kanske är det inte svårare än så. "Rättvis välfärdspolitik" kan låta töntigt och intetsägande. Återstår att fylla begreppet med ett konkret och begripligt innehåll. Ytterst handlar det om hur vi vill leva våra liv, och vilket slags samhälle vi vill ha.
I LINKÖPING med flera platser pågår den här processen, lite trevande så där, men ändå av stor betydelse.
APROPÅ växande klyftor: Läs artikeln "4 900 utan jobb i Linköping"i Corren. Linköping illustrerar tesen om de våldsamt växande klyftornas Sverige och Europa.

9 kommentarer:

Torbjörn sa...

KLOCKAN 13.56 ligger Färm på femte plats.ö

Torbjörn sa...

14.37: Färm fortfarande femma, nu med något större om än knapp marginal före Evin Cetin och Hillevi Larsson. Hillevi mobiliserade hela Skåne och bör rimligtvis slåss om femteplatsen ända till målsnöret.

Torbjörn sa...

15:19: Färm på fjärde plats, knappt före Anna Hedh.

Torbjörn sa...

16.05: Färm på sjätte plats --- men det är knivskarpt mellan honom och Hedh och Cetin.

Torbjörn sa...

Va snyggt det blir med en massa Elvis på rad!!!!!!!!

Torbjörn sa...

Skitsnyggt!!!!!!

Rolf sa...

Vore bättre med lite Färm på rad,eller hur?

Inger sa...

Då jag ser tillbaks över Bush 'högerpolitik' mellan 2000 och 2008 ser jag ett medvetet försök att underminera medelklassen i USA. Hans politik gjorde rika rikare och medelklassen fattigare; en hel del folk åkte ned i fattigdom.
I "världens rikadste land" blir det fler och fler utan jobb, fler och fler hemlösa, fler och fler som söker sig till Food Banks (gratis mat), fler och fler som inte har råd till sjukvård.

Ju räddare vi blir ju mindre tänker vi och ju mer reagerar vi. Håller det på att bli en "New World Order" som gamla Bush talade om och vilka manövrerar fram den? Lever vi i en James Bond film?

Oddjob sa...

Yes, goldfinger