måndag 7 mars 2011

CörrenCrönica 8 mars

8 mars betyder internationella kvinnodagen och TinaTurners Good hearted woman sätter snurr på mitt utmattade hjärta och i morron har jag namnsdag. Jag och Torleif. Tobbes & Torleifs, det luktar dansband.
För några år sedan korttidspraktiserade jag på ett äldreboende inför den internationella kvinnodagen. Skrev om kvinnorna som arbetade där. Kom att tänka på dom när jag läste en rapport från TCO.
– Det är dubbelt så svårt för kvinnor som för män att få sjukdomar godkända som arbetsskador av försäkringskassan, heter det.
TCO–tidningen lät Svend Erik Mathiassen komma till tals. Han forskar om belastningsskador på högskolan i Gävle. Mathiassen menar att "det finns en tendens att ta män med värk på större allvar medan en kvinna ses som gnällig och pjåskig".
– Eftersom det här främst drabbat medelålders kvinnor från en lägre social klass har det inte varit intressant för politiker, säger forskaren till TCO–tidningen.
Flera rapporter från Arbetsmiljöverket säger samma sak. I går presenterades en studie gjord av Kerstin Olsson, Lunds universitet. Studien ger besked om att arbete i livsmedelsbutik är lika slitsamt som att knega i den tunga verkstadsindustrin.
Arbetsmiljön stod i centrum av den politiska debatten på 1970– och 1980–talen. I dag får vi jobbskatteavdrag och förväntas hålla käft eller lida i tysthet.
Villkoren på arbetsmarknaden är fortfarande en fråga som vibrerar av politisk sprängkraft, men inte ens Socialdemokraterna verkar intresserade av kopplingen arbetsliv–politik.
Big Brother, Robinson, Sveriges värsta bilförare... TV–underhållningen speglar högeralliansens Sverige. Folk kastas ut på löpande band. Endast 35 procent av de arbetslösa har ersättning från a–kassan. Försäkringskassan tvingas revidera tidigare prognoser och konstaterar att antalet utbetalda sjukpenningdagar ökar från och med i år, på grund av att allt fler utförsäkras.
Utförsäkrings– och utsorteringspolitiken ligger fast. Brutaliseringspolitiken får diakoner inom Svenska kyrkan att reagera. Liberala debattörer och politiker förklarar ängsligt att "kyrkan får inte politiseras". Tur för Jesus att han inte predikar i dag. Han hade stämplats som ett subversivt hot mot alliansstyret.
Till sist: Det finns 13 kommunstyrelseordföranden i Östergötland. Hur många är kvinnor?

7 kommentarer:

Inger sa...

Men vad i HEL...E?
Aftobladet debatt idag.Åter en jättesjuk människa,som nekas sjukpenning av försäkringskassan.
Under ett års tid har han behandlats med cellgifter,strålning,antibiotika och sondmatning och med allt vad det innebär! Han orkar inte jobba så mycket.Han har lånat och tiggt pengar för att kunna försörja sej och sin familj,för från försäkringskassan får han inte ett öre!
Nu har han överklagat beslutet,men handläggningstiden kan vara över ett år! Ja, det är ju inte så brått att betala ut lite pengar till dom som är sjuka.MEN.....
i samma tidning läser jag om tre svårt handikappade människor,som krävs att återbetala till F.K en ersättning dom fått,men tydligen inte
skulle ha haft.
Områdeschef på F.K i Östersund säger:
När det gäller ÅTERKRAV är lagstiftningen väldigt tydlig!
Tror nå`n de!
Kan man bli annat än f.....nad?

Rolf sa...

Titta på Göta kanal 3 och spänn av.

Inger sa...

Jag har frusit,som en hund ,hela dagen.Bra med lite ilska ibland,för nu blev jag varm!Det där med BLODET RÖTT O HETT,du vet!

Rolf sa...

Ja dä var grabbarna från Eken....

Rolf sa...

Jag älskar kvinnorörelser, speciellt en, som nog dom flesta män inte har något emot, som inte är bögar förstås.
8 mars är den dag Siv och andra får börja att äta semlor. That´s it folks!

J Holmberg sa...

Hej, jag läser papperstidningen Corren och har observerat att det aldrig "puffas" för dina texter, inte i papperstidningen och inte på corren.se
En tillfällighet?

Kalle Censur sa...

Puffas? för vems texter? Tobbes blogg är väl borttagen från ÖC.